Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αρνείται ο Σ.Φ.Η.Π. ότι διακίνησε αλλοιωμένα φάρμακα

1/8/2014 11:31:07 πμ
"Ούτε ένα τεμάχιο ύποπτου σκευάσματος δεν διατέθηκε στην αγορά" δηλώνει το νυν προεδρείο του Συνεταιρισμού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Ημαθίας Πέλλας (Σ.Φ.Η.Π.) εξέδωσε Δελτίο Τύπου δίνοντας εξηγήσεις σχετικά με την καταγγελία του πρώην προέδρου του Συνεταιρισμού Γεώργιου Τροχόπουλου από τη Βέροια για διανομή αλλοιωμένων φαρμάκων.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το ψυγείο του Συνεταιρισμού υπέστη βλάβη για 4 ημέρες και τα φάρμακα που φυλάσσονταν μέσα σε αυτό, αντί να καταστραφούν, διατέθηκαν σε φαρμακεία της περιοχής προς πώληση.

 

Στην απάντησή του ο νυν πρόεδρος Αθανάσιος Χοτούρας και ο γενικός γραμματέας Νικόλαος Ανεσίδης αναφέρουν τα εξής:

«Στις 04/05/2013 προέκυψε πρόβλημα στον ψυκτικό θάλαμο του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Ημαθίας Πέλλας, το οποίο διαπιστώθηκε και αποκαταστάθηκε το πρωί της Τετάρτης 08/05/2013. Ο συνεταιρισμός διαπιστώνοντας το πρόβλημα κινητοποίησε όλους τους εσωτερικούς μηχανισμούς και έκανε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ενημερώνοντας το σύνολο των φαρμακοποιών πελατών του, έτσι ώστε να μη διατεθεί ούτε ένα φάρμακο και να τεθεί όλη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπό έλεγχο.
Τα αποθέματα του ψυκτικού θαλάμου δεσμεύτηκαν άμεσα και ο συνεταιρισμός προμηθεύτηκε στις επόμενες δύο ημέρες νέα προϊόντα για την εξυπηρέτηση των φαρμακείων και των πολιτών της Ημαθίας και τη Πέλλας. Κατά συνέπεια ούτε ένα τεμάχιο ύποπτου σκευάσματος δεν διατέθηκε στην αγορά και επομένως είναι τελείως αστήριχτη η καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας στις 30/07/2014.

Ο συνεταιρισμός φαρμακοποιών Ημαθίας Πέλλας διαβεβαιώνει όλους του Συνεταίρους και πελάτες φαρμακοποιούς αλλά και όλους τους πολίτες που προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία της Ημαθίας και της Πέλλας ότι λειτουργεί πάντα στο υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας και επαγγελματισμού όσον αφορά τη διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων και επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος του εναντίον αυτών που με τις ενέργειες τους υπονομεύουν τη λειτουργία και τη φήμη του.»

Αδιαφορία Ε.Ο.Φ.

Σημειωτέον ότι ο κ. Τροχόπουλος ανέφερε στην καταγγελία του και την αδιαφορία του Ε.Ο.Φ. προς το όλο ζήτημα, καθώς αντί να προβεί σε επιτόπιο έλεγχο, επικοινώνησαν με τους επικεφαλής του Συνεταιρισμού και τους ζήτησαν εξηγήσεις εξ αποστάσεως με ένα απλό έγγραφο.

Απάντηση Γ. Τροχόπουλου

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, ο Γ. Τροχόπουλος απαντά στο Δελτίο Τύπου του Δ.Σ. του Σ.Φ.Η.Π. και δηλώνει τα εξής:
"Την περίοδο του Πάσχα του 2013 η διοίκηση αυτή έδρασε εν κρυπτώ και αντιδεοντολογικά επειδή:
  • απέκρυψε το ατυχές γεγονός της παύσης λειτουργίας του ψυγείου επί τετραήμερο από τον υπεύθυνο φαρμακοποιό λειτουργίας της φαρμακαποθήκης
  • απέκρυψε το γεγονός από τους συναδέλφους-συνεταίρους φαρμακοποιούς και αυτό επειδή δεν συνεκάλεσε άμεσα έκτακτη γενική συνέλευση προς ενημέρωση των συναδέλφων για μια ζημιά τεράστια ύψους 285.000€
  • δεν ανέφερε το γεγονός ως όφειλε στον Ε.Ο.Φ. , το μόνο αρμόδιο κρατικό φορέα για τη διακίνηση των φαρμάκων
  • την πρώτη μέρα λειτουργίας διατέθηκαν ποσότητες από τα εν λόγω ύποπτα φάρμακα στα φαρμακεία, όπως βεβαιώνουν ενόρκως δύο υπάλληλοι του συνεταιρισμού μέχρι το μεσημέρι, γεγονός που μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί από τον έλεγχο τιμολογίων πώλησης της μέρας εκείνης, 09/05/2013.
  • στο έγγραφο απάντηση του Ε.Ο.Φ στη καταγγελία μου και συγκεκριμένα στην παράγραφο 5 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "όσα προϊόντα κρίθηκαν από τις εταιρίες ακατάλληλα προς πώληση επεστράφησαν στις εταιρίες , όσα κρίθηκαν κατάλληλα προς πώληση αποδεσμεύθηκαν και μεταφέρθηκαν στο απόθεμα προς διάθεση στο χώρο του ψυγείου".
Από την παραπάνω απάντηση προκύπτουν οι εξής παρατηρήσεις:
  1. Την πιστοποίηση για την καταλληλότητα ή όχι ενός φαρμάκου τη χορηγεί ο Ε.Ο.Φ και όχι η εταιρία.
  2. Πώς είναι δυνατόν ένα φάρμακο ψυγείου που έμεινε για 4 μέρες ουσιαστικά σε ένα θερμοθάλαμο, και το λέω αυτό γιατί ένα ψυγείο που παραμένει εκτός λειτουργίας για 4 μέρες κλειστό η θερμοκρασία του ανεβαίνει πάνω από 24°Cνα ξαναμπαίνει στο ψυγείο προς πώληση, και να το δέχονται αυτό επιστήμονες φαρμακοποιοί με μια απλή πιστοποίηση της εταιρίας παραγωγής, η οποία εταιρεία έχει οικονομικό συμφέρον για να λέει αυτά. Αναρωτιέμαι, ποιος πολίτης άραγε θα αγόραζε ένα τέτοιο φάρμακο, εάν γνώριζε τον απαράδεκτο τρόπο συντήρησης του.
Αυτά για μένα είναι τραγικά πράγματα.
Πιστεύω ότι με την έξω από κάθε λογική στάση των μελών του Δ.Σ. του συνεταιρισμού φαρμακοποιών μια αβλεψία έφτασε στο σημείο να δημιουργηθεί μια κατάσταση επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία. Τι άλλο άλλωστε θα μπορούσα να κάνω, εκτός από τη καταγγελία του γεγονότος από άμεσο ενδιαφέρον για τη Δημόσια Υγεία. Τα μέλη του Δ.Σ του Σ.Υ.Φ.Α., κινούμενα παράνομα, δεν συγκάλεσαν έκτακτη γενική συνέλευση, δεν ενημέρωσαν τον υπεύθυνο φαρμακοποιό του Σ.Υ.Φ.Α., δεν ενημέρωσαν τον Ε.Ο.Φ και σήμερα μετά από όλα αυτά που απεκρύβησαν με απειλούν με μήνυση παριστάνοντας τους λευκούς αγγέλους-προστάτες του Σ.Υ.Φ.Α., ενώ αυτοί έχουν κονιορτοποιήσει τη φήμη και την αξιοπιστία του με την απαράδεκτη συμπεριφορά τους.
Η καταγγελία μου έχει ως κίνητρο το ενδιαφέρον μου για τη Δημόσια Υγεία και περιμένω από την Ελληνική Δικαιοσύνη όπου έχω προσφύγει εδώ και 6 μήνες να κάνει το χρέος της, δηλαδή να τιμωρήσει όποιον κριθεί, εάν κριθεί, ότι είναι ένοχος για όσα καταγγέλλω."




 



Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση