Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποτελεσματική η τελμπιβουδίνη στην αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β

6/3/2008
Μία νέα θεραπευτική επιλογή δίνει ελπίδες στους 400.000 Έλληνες που πάσχουν από την ασθένεια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Από τον Βασίλη Βενιζέλο

Η μελέτη GLOBE έδειξε ότι η τελμπιβουδίνη επιτυγχάνει ταχύτερη και πιο ισχυρή ιική καταστολή από τη λαμιβουδίνη, παρέχοντας μεγαλύτερη και περισσότερο διατηρούμενη αποτελεσματικότητα. Νεότερα μάλιστα δεδομένα από τη συνέχιση της μελέτης GLOBE δείχνουν ότι η καλή αρχική απάντηση, δηλαδή η μείωση του ιικού φορτίου σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στους 6 μήνες θεραπείας, διατηρείται και μετά από δύο χρόνια θεραπείας, αποδεικνύοντας τα θεραπευτικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η τελμπιβουδίνη ως μακροχρόνια θεραπεία σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β.

Στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με τελμπιβουδίνη παρατηρήθηκε ταχύτερη και μεγαλύτερη μείωση του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV) σε μη-ανιχνεύσιμα επίπεδα, διατηρούμενη έως και ένα χρόνο, σε σύγκριση με τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με λαμιβουδίνη, την πιο ευρέως συνταγογραφούμενη θεραπεία παγκοσμίως για τη χρόνια ηπατίτιδα Β. Τα αποτελέσματα αυτά της μελέτης GLOBE, της μεγαλύτερης παγκόσμιας κλινικής δοκιμής Φάσης ΙΙΙ σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β, δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Δεκεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού The New England Journal of Medicine.

Η επίτευξη ταχείας και ισχυρής καταστολής του ιού αποτελεί τον κύριο θεραπευτικό στόχο στη χρόνια ηπατίτιδα Β. Η μελέτη GLOBE έδειξε ότι, ανεξάρτητα από τη θεραπεία με τελμπιβουδίνη ή με λαμιβουδίνη, μη-ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού στον ορό στους 6 μήνες θεραπείας σχετίζονται με θετικά αποτελέσματα στον ένα χρόνο. Στο 95% των ασθενών που έλαβαν τελμπιβουδίνη και παρατηρήθηκε μείωση του ιικού φορτίου σε μη-ανιχνεύσιμα επίπεδα μετά από 6 μήνες θεραπείας, η μείωση αυτή διατηρήθηκε έως και τον ένα χρόνο.

«Η μείωση του ιικού φορτίου και η διατήρησή του σε χαμηλά επίπεδα για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα και αποτελεί τον κύριο θεραπευτικό στόχο για τους ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β» εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Γ. Παπαθεοδωρίδης της Β΄ πανεπιστημιακής παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο της Αθήνας «Ιπποκράτειο», ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. «Η μελέτη GLOBE έδειξε ότι η τελμπιβουδίνη επιτυγχάνει ταχύτερη και πιο ισχυρή ιική καταστολή από τη λαμιβουδίνη, παρέχοντας μεγαλύτερη και περισσότερο διατηρούμενη αποτελεσματικότητα. Νεότερα μάλιστα δεδομένα από τη συνέχιση της μελέτης GLOBE δείχνουν ότι η καλή αρχική απάντηση, δηλαδή η μείωση του ιικού φορτίου σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στους 6 μήνες θεραπείας, διατηρείται και μετά από δύο χρόνια θεραπείας, αποδεικνύοντας τα θεραπευτικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η τελμπιβουδίνη ως μακροχρόνια θεραπεία σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β».

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, τα οποία ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας (1 Οκτωβρίου 2007), περισσότερα από 400.000 άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C, και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να το γνωρίζουν. Εξαιτίας αυτής της άγνοιας, αναμένεται σημαντική αύξηση στα περιστατικά κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος.

Η τελμπιβουδίνη έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην ελληνική αγορά.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση