Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Αποκαθίσταται σταδιακά η έλλειψη φαρμάκων στην Ημαθία

28/6/2012
Ελλείψεις βασικών φαρμάκων παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στα φαρμακεία της Ημαθίας τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν τις συνταγές τους αφού οι ποσότητες δεν επαρκούν λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση-παραλαβή τους από τις εταιρείες στις φαρμακαποθήκες.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ελλείψεις βασικών φαρμάκων παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στα φαρμακεία της Ημαθίας τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν τις συνταγές τους αφού οι ποσότητες δεν επαρκούν λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση-παραλαβή τους από τις εταιρείες στις φαρμακαποθήκες.


Το πρόβλημα είναι υπαρκτό κι όπως επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Ημαθίας-Πέλλας (ΣΦΗΠ) κ. Νίκος Οικονομόπουλος, τις τελευταίες ημέρες, όντως οι εταιρίες δεν έστειλαν καθόλου φάρμακα και δεν μπορούν να καλυφθούν οι ποσότητες που ζητούν τα φαρμακεία του Νομού.


Σε επάρκεια υπάρχουν μόνο τα γενόσημα ενώ οι πολυεθνικές εταιρείες στέλνουν περιορισμένο αριθμό σκευασμάτων.


Το μέγεθος του προβλήματος διαφάνηκε περισσότερο με αφορμή τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών που διέκοψαν για κάποιες ημέρες τη χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, διεκδικώντας τα ποσά που τους οφείλει το κράτος και αυτό οδήγησε τους πολίτες στην προμήθεια των φαρμάκων τους εγκαίρως και εναγωνίως με αποτέλεσμα να «εξαφανιστούν» τα σκευάσματα από τα ράφια λόγω, προφανώς, της… ψυχολογικής ανασφάλειας των ασφαλισμένων.


Αλλά και μετά την αναστολή υπήρξε επίσης μεγάλη ζήτηση, τόσο που διπλασιάστηκε ο τζίρος του Συνεταιρισμού σε μία εβδομάδα. Ουσιαστικά λοιπόν δεν είναι ελλείψεις. Απλά δεν υπάρχουν αποθέματα τα οποία εξαντλήθηκαν λόγω μεγαλύτερης ζήτησης μετά την αναστολή της κινητοποίησης των φαρμακοποιών.


Από την πλευρά τους κάποιες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες φοβούμενες πιστωτικό κίνδυνο δεν στέλνουν τις ποσότητες που χρειάζονται και έχουν περιορίσει πάρα πολύ τις πιστώσεις τους, λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας.


«Εμείς στον Συνεταιρισμό μας προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε όσο μπορούμε, έστω και με μικρές ποσότητες τα φαρμακεία, αλλά μια καθυστέρηση 2-3 ημερών αναπόφευκτα θα υπάρχει σε κάποια βασικά φάρμακα εισαγωγής», τονίζει ο πρόεδρος ελπίζοντας ότι θα ομαλοποιηθεί η οικονομική κατάσταση στον τόπο μας, γιατί σε τελική ανάλυση την πληρώνει ο ασφαλισμένος.


Για τον φόβο των εταιρειών περί πιστωτικού κινδύνου έκανε λόγο και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΗΠ κ. Πέτρος Καγκελίδης ο οποίος στάθηκε στην οικονομική κυρίως παράμετρο που διαμορφώνει αυτή την κατάσταση και στο «πλαφόν» που βάζουν οι εταιρείες σε ορισμένα είδη. «Δεν υπάρχει πρόβλημα φαρμάκων, υπάρχει πρόβλημα κεφαλαίων.


Ο ασφαλισμένος έχει το δίκιο του, δεν μπορεί να πληρώνει τόσα χρόνια για την ασφάλισή του και να μην του παρέχεται.


Από την άλλη, οι φαρμακοποιοί είναι επαγγελματίες, διεκδικούν τα συμφέροντά τους και δεν μπορεί να χρηματοδοτούν πλέον το κράτος και να βάζουν πλάτες, ενώ ο ΕΟΠΥΥ αθετεί τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις του για πληρωμή και εξόφληση των χρεών του προς τα φαρμακεία.


Το φαρμακείο αυτή τη στιγμή είναι ο πιο αξιόπιστος κρίκος της αλυσίδας και φτάνει να είναι συνέταιρος με το κράτος.


Όσο για τις ελλείψεις αυτών των ημερών, όντως υπήρξε ένα τέτοιο μεσοδιάστημα από την Παρασκευή και μέχρι την περασμένη Δευτέρα, όμως, ήδη έχουν εφοδιαστεί οι αποθήκες μας με ένα μεγάλο όγκο παραλαβών που γίνεται μέσω της «Φαμάρ», που διακινεί το 20% των μεγάλων εταιρειών που καλύπτει το 80% των αγορών.


Πάντως μέχρι την Πέμπτη (σήμερα) θα είναι όλα ομαλοποιημένα, διαβεβαιώνει ο κ. Καγκελίδης, εκτιμώντας ότι η γενικότερη ανησυχία των πολιτών προκαλεί και τον προβληματισμό των φαρμακοποιών για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.


Με την ευκαιρία της αναζήτησης του διευθυντή του ΣΦΗΠ για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, ζητήσαμε από τον κ. Καγκελίδη να μας δώσει και στοιχεία για τη λειτουργία και το προφίλ του Προμηθευτικού Παραγωγικού Συν/σμού Φαρμακοποιών Ημαθίας-Πέλλας. Βασικά ο Συνεταιρισμός είναι μια από τις αξιολογότερες οικονομικές μονάδες της περιοχής μας, που κάνει διαχείριση εμπορευμάτων και διανομές και είναι η πρώτη από πλευράς τζίρου στο Νομό Ημαθίας, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν θα ήθελε να υπάρχουν προβλήματα. «Δεν τα κάνουμε όλα τέλεια, αλλά έχω να δηλώσω ρητά, ως υπεύθυνος αυτής της μονάδος, ότι είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε βιώσιμοι.


Από εδώ μέσα συντηρούνται όχι μόνο 40 οικογένειες εργαζομένων αλλά και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί. Υπάρχουν ζητήματα που μας έχουν απασχολήσει, όπως μια ενδεχόμενη συγχώνευση, αλλά πραγματικά δεν έχει πρόβλημα ο Συνεταιρισμός και ξέρετε γιατί; Διότι έχει επιστήμονες φαρμακοποιούς που έχουν βάλει το υστέρημά τους μέσα στη μονάδα και είναι προς τιμήν τους… Έχουν δώσει μια άλλη διάσταση σ? αυτό που λέγεται Συνεταιρισμός».


Επισφραγίζοντας μάλιστα το αληθές του λόγου του ο κ. Καγκελίδης δήλωσε ότι ο τζίρος του ΣΦΗΠ για το 2011 ανήλθε τα 60.520.000 ευρώ με καθαρά κέρδη 845.000 ευρώ. Κατά την εκτίμησή του, η πραγματικότητα είναι μία και μοναδική: Εάν το οικονομικό περιβάλλον δεν διαμορφωθεί στους βασικούς τομείς του, είτε λέγεται Υγεία ή Παιδεία, ή Εργασία και Ασφάλιση, δυστυχώς τα πράγματα θα γίνονται πιο δύσκολα. Όποιος θα έχει χρήματα θα μπορεί να είναι επαγγελματίας, να ζει ή να βολεύει την καθημερινότητά του…


Πηγή: http://www.laosver.gr (28/6/2012)

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

ΒΙΑΝΕΞ και ΒΙΑΝ στις 200 μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας
Στον θεσμό «Diamonds Of The Greek Economy»
Food Drive της ΠΕΦ και Μαζί για το Παιδί
Φέτος στηρίζουν 15 φορείς παιδικής προστασίας πανελλαδικά
ELPEN: Μια ακόμα παγκόσμια διάκριση για την ομάδα iGEM Πάτρας
Γεμίζει περηφάνια την εταιρεία που την υποστήριξε ενεργά