Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποδομείται το αντι-εμβολιαστικό κίνημα

2/2/2017 12:40:30 μμ
Επιχειρήματα και στοιχεία από τον κλινικό φαρμακοποιό Διαμαντή Κλημεντίδη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένα εκπληκτικό άρθρο που υπογράφει ο κλινικός φαρμακοποιός Διαμαντής Κλημεντίδης (πηγή), αφορά το «αντιεμβολιαστικό κίνημα» και δίνει στοιχεία και αποδείξεις υπερ της «αντι-επιστημονικότητας» των ερευνών που θέλουν τα εμβόλια να είναι επικίνδυνα και αποφευκτέα.


Αναλυτικά, αναφέρεται σε μια μελέτη με τίτλο: «New Quality-Control Investigations on Vaccines: Micro- and Nanocontamination» δύο Ιταλών ερευνητών, κατά την οποία «τα εμβόλια της αγοράς περιέχουν συσσωματώματα ανόργανων υλικών που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί (π.χ. μόλυβδο, τιτάνιο και ανοξείδωτο ατσάλι). Για να φτάσουν στο συμπέρασμά αυτό, εξέτασαν δείγματα από τα εμβόλια αυτά με ένα πανίσχυρο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.»

Όπως σχολιάζει ο κ. Κλημεντίδης, «για το μη-εξοικειωμένο αναγνώστη αυτή η μελέτη μπορεί να είναι πραγματική γροθιά στο στομάχι, αλλά μια πιο κοντινή ματιά αποκαλύπτει μια εντελώς διαφορετική εικόνα.»

Παραθέτουμε την –αποκλειστική μέχρι ώρας– ανάλυση/αποδόμηση της εν λόγω έρευνας από τον κ. Κλημεντίδη:


«1. Η μελέτη δημοσιεύεται σε ένα ανυπόληπτο, open-access περιοδικό, το MedGrave, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην πλέον πρόσφατη «Beall's List of Predatory Publishers». Για του λόγου το αληθές, το άρθρο δεν βρίσκεται καν καταχωρημένο ούτε στο PubMed, ούτε στο Google Scholar.


2. Από την εισαγωγή ακόμα, το κείμενο είναι γραμμένο με παραπλανητικό τρόπο, αφού κάνει ορισμένες παραδοχές τις οποίες λαμβάνει ως δεδομένες, ενώ τα αντίστοιχα άρθρα που χρησιμοποιεί ως υποστήριξη (references) αναφέρουν ακριβώς τα αντίθετα. Για παράδειγμα, οι συγγραφείς γράφουν:
"Side effects have always been reported but in the latest years it seems that they have increased in number and seriousness, particularly in children as the American Academy of pediatrics reports [1,2]. For instance, the diphtheria-tetanus-pertussis (DTaP) vaccine was linked to cases of sudden infant death syndrome (SIDS) [3]; measles-mumps-rubella vaccine with autism [4,5]; multiple immunizations with immune disorders [6]; hepatitis B vaccines with multiple sclerosis, etc."

Όμως, αν κανείς ανατρέξει στις αντίστοιχες παραπομπές, βρίσκει ότι:

  • (α) Η Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής καταρρίπτει τον ισχυρισμό περί σύνδεσης των αναφερόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών με τα εμβόλια, αναφέρει ως μύθο την συσχέτιση του αντιτετανικού εμβολίου με το SIDS και επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΕΝΔΕΙΞΗ ότι το MMR συνδέεται με τον αυτισμό
  • (β) οι παραπομπές 4 και 5 επίσης απορρίπτουν οποιαδήποτε σύνδεση του MMR με τον αυτισμό
  • (γ) για τον ισχυρισμό περί συσχέτισης ηπατίτιδας Β με την πολλαπλή σκλήρυνση δεν παρέχεται καν παραπομπή, παρότι κάθε τέτοια περίπτωση έχει αποκλειστεί από δύο τουλάχιστον συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις του 2011 και του 2016 και οποιοσδήποτε σοβαρός ερευνητής θα έπρεπε να το ξέρει. 

Αν και αυτά θα αρκούσαν για να απορριφθεί αυτό το άρθρο από οποιοδήποτε κανονικό peer-reviewed επιστημονικό περιοδικό, και πιθανότατα για να λάβει βαθμό κάτω από τη βάση ως εργασία σε προπτυχιακό επίπεδο, μια που οι βάσεις στις οποίες στηρίχθηκαν οι ερευνητές προκειμένου να δικαιολογήσουν την έρευνά τους απλώς δεν υπάρχουν, ας πάμε και παρακάτω.


3. Η μεθοδολογία που ακολούθησαν οι ερευνητές δεν πληροί τα κριτήρια του WHO για την ποιοτική ανάλυση των εμβολίων (σελ. 30). Συγκεκριμένα, δεν ισχύουν τα κριτήρια της επαλήθευσης της μεθόδου, της ακρίβειας, και της επαναληψιμότητας, μεταξύ άλλων.


4. Δεν υπάρχει control! Ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής γνωρίζει ότι οποιαδήποτε μέτρηση οφείλει να συγκρίνεται με μια τιμή αναφοράς. Ποια είναι αυτή; Ποιο ήταν το δείγμα ελέγχου της μελέτης; Πώς εξασφαλίζουν οι ερευνητές ότι αυτά που βρήκαν δεν ήταν απλά δικές τους επιμολύνσεις λόγω κακής τεχνικής; Απάντηση: Δεν το εξασφαλίζουν. Το πείραμα είναι αποτυχημένο εξ ορισμού.


5. Οι ερευνητές δεν είναι ειδικοί επί των εμβολίων και δεν έχουν καμία σχετική δημοσίευση. Δεν είναι καν ειδικοί επί των φαρμακευτικών προϊόντων.


6. Ο ένας εκ των δύο, ο Stefano Montanari, είναι σεσημασμένος αμφισβητίας των εμβολίων, όπως μαρτυρά το προσωπικό του blog, με τη βοήθεια του Google Translate.


7. Οι δύο ερευνητές έχουν κυκλοφορήσει βιβλίο με αντίστοιχο θέμα και κλασική συνταγή καλλιέργειας του φόβου.


8. Η Antonietta Gatti, που εμφανίζεται ως επικεφαλής συγγραφέας, είναι επίσης συν-ιδιοκτήτρια της ιδιωτικής επιχείρησης Nanodiagnostics, η οποία βγάζει χρήματα κάνοντας τέτοιες αναλύσεις και βγάζοντας πορίσματα που συνδέουν διάφορες ασθένειες με τα ευρήματα του σούπερ μικροσκοπίου.»

Παλαιότερα φάουλ από τους αντιεμβολιαστές

Αναφερόμενος ο κ. Κλημεντίδης σε μια «λίστα με τις μελέτες που αποδεικνύουν [sic] ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό», μας δίνει την πηγή όπου αποδομούνται μία προς μία και οι 124 τέτοιες έρευνες και μας καλεί να τη διαβάσουμε.


'Αλλο ένα κρούσμα αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας, στο οποίο αναφέρεται ο κ. Κλημεντίδης, είναι το «ντοκιμαντέρ» Vaxxed, «δημιούργημα του διαβόητου κυρίου Wakefield, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία (!)». «Το Vaxxed έχει αποδομηθεί εν τη γενέσει του από καταξιωμένες προσωπικότητες της επιστημονικής μπλογκόσφαιρας (δες εδώεδώ ή εδώ)», αλλά ενδιαφέρον έχει και blog του Marco Arturo, ενός 13χρονου, εκπληκτικά ευφυή, λάτρη της επιστήμης και της ορθολογικής σκέψης και αυτιστικού, ο οποίος σχολιάζει επίσης το Vaxxed.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μια πρωτοβουλία της ενορίας και της φαρμακοποιού του χωριού Φωτεινής Τάσιου
Για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά λοιμωδών παθήσεων






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics