Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Από την καρδιά τους απειλούνται οι γυναίκες που γέννησαν πρόωρα

6/2/2017 11:29:33 πμ
Όσο πιο πρόωρη η γέννα τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια έχουν γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόωρα, σύμφωνα με νέα μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women's της Βοστώνης.

 

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση της διάρκειας κύησης με τη μετέπειτα κατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος σε περισσότερες από 70.000 γυναίκες και διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση καρδιοπάθειας ανάλογα με το πόσο νωρίς είχαν τοκετό.


Αναλυτικά:

  • όσες γέννησαν πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης, είχαν κατά μέσο όρο 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν καρδιαγγειακή νόσο
  • όσες γέννησαν υπερβολικά πρόωρα, πριν από την 32η εβδομάδα, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος ήταν διπλάσιος (αύξηση 100%) και ακόμα μεγαλύτερος αν είχαν πάνω από έναν πρόωρο τοκετό
  • το 36% των γυναικών που πεθαίνουν από καρδιαγγειακή αιτία, έχουν γεννήσει μεταξύ 34η - 30η εβδομάδα
  • το 60% των γυναικών που πεθαίνουν από καρδιαγγειακή αιτία, έχουν γεννήσει από την 29η εβδομάδα ή και νωρίτερα.

Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το γιατί ο πρόωρος τοκετός αυξάνει τόσο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς η επιστημονική ομάδα δεν έχει κατανοήσει πλήρως τον υποκείμενο βιολογικό μηχανισμό.


 

Ωστόσο είναι σημαντικό για τις γυναίκες που έχουν πρόωρα μωρά να φροντίσουν την υγεία της καρδιάς τους με άσκηση και καλή διατροφή για να αποφύγουν την πιθανότητα εκδήλωσης κάποιας καρδιοπάθειας, όπως επισημαίνει εξάλλου και η επικεφαλής της έρευνας Δρ Λόριν Ταντζ: «Ο πρόωρος τοκετός μπορεί να αποτελεί πρόωρη ένδειξη υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Καθώς ο καρδιαγγειακός κίνδυνος εξελίσσεται στη διάρκεια της ζωής, δεν είναι αργά γι' αυτές τις γυναίκες να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής για την καρδιά τους».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics