Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Απεργία ή άλλες μορφές αντίδρασης; Τα σενάρια που συζητούν οι φαρμακοποιοί

13/6/2015 11:33:13 πμ
Σε εξέλιξη η ΓΣ του ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Αποφασισμένοι να συνεχίσουν το "στενό μαρκάρισμα" προς την κυβέρνηση δηλώνουν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών όλης της χώρας, οι οποίοι συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα για το φλέγον θέμα των ΜΥΣΥΦΑ.




Αν και οι περισσότεροι δηλώνουν ότι οι διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί από τον υπουργό Υγείας δεν επαρκούν, ίσως τελικά να μην αποφασιστεί μια νέα απεργιακή κινητοποίηση εντός των προσεχών ημερών αλλά κάποιες άλλες μορφές αντίδρασης με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την ασφάλεια των μη συνταφοφραφούμενων φαρμάκων και το κρίσιμο ρόλο που έχουν οι φαρμακοποιοί στην πώληση τους.

Όλα τα ενδεχόμενα λοιπόν παραμένουν ανοικτά μετά και την ελληνική πρόταση στους θεσμούς να απελευθερωθεί η αγορά των μη συνταγογραφούμενων στην χώρα μας, πρόταση που αιφνιδίασε ολόκληρο το κλάδο.

Πάντως, μετά τις επαφές που είχε την εβδομάδα που πέρασε το προεδρείο του ΠΦΣ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έλαβε τη θετική θέση του Παναγιώτη Κουρουμπλή για παραμονή των ΜΥΣΥΦΑ στα φαρμακεία. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, χωρίς να δίνει εγγυήσεις για τη μη απελευθέρωση της αγοράς, κάνοντας μάλιστα λόγο για "ανεξήγητη εμμονή” των δανειστών.

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κώστας Λουράντος επικαλέστηκε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ δεν έχει αποδεχτεί πως μειώνει τις τιμές τους, ούτε πως είχε κάποιο όφελος για τους καταναλωτές. Στη μελέτη του Π.Ο.Υ. αναφέρεται ακόμη ότι η απελευθέρωση δεν οδηγεί σε καλύτερη πρόσβαση στο φάρμακο και μειωμένες τιμές, ενώ μπορεί να επιδεινώσει την ισότητα των πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν παράλληλα ότι το επιχείρημα της προσβασιμότητας με την πώληση των φαρμάκων και σε άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων δεν ισχύει, αφού στην Ελλάδα υπάρχουν 10.800 φαρμακεία και ότι οι τιμές πώλησης των μη συνταγογραφούμενων στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση