|
Aπό την Ελένη Θεολόγη Φαρμακοποιός
|
Aγχος, κατάθλιψη, νευρικότητα: τρία συμπτώματα χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής στις μεγάλες αστικές πόλεις. Συμπτώματα τα οποία αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο φαρμακείο μας και καλούμαστε να δώσουμε τη συμβουλή μας.
Χρησιμοποιώντας τον όρο κατάθλιψη, δεν εννοούμε την ψυχογενή κατάθλιψη, στην οποία είναι απαραίτητη η βοήθεια του ειδικού και χρήζει φαρμακευτικής αγωγής, εννοούμε την κατάσταση παρατεταμένης μελαγχολίας με έντονα στοιχεία ψυχικής κόπωσης που οδηγεί σε κακή διάθεση, χαμηλή αυτοεκτίμηση και διαταραχές ύπνου. Μαζί με το άγχος και το στρες που προκαλούν νευρικότητα, ευερεθιστότητα και αδυναμία συγκέντρωσης, το αποτέλεσμα είναι μειωμένη απόδοση και ανικανότητα ανταπόκρισης στους καθημερινούς ρυθμούς.
| |
|
Η ανάγκη
Χρησιμοποιώντας τον όρο κατάθλιψη, δεν εννοούμε την ψυχογενή κατάθλιψη, στην οποία είναι απαραίτητη η βοήθεια του ειδικού και χρήζει φαρμακευτικής αγωγής, εννοούμε την κατάσταση παρατεταμένης μελαγχολίας με έντονα στοιχεία ψυχικής κόπωσης που οδηγεί σε κακή διάθεση, χαμηλή αυτοεκτίμηση και διαταραχές ύπνου. Μαζί με το άγχος και το στρες που προκαλούν νευρικότητα, ευερεθιστότητα και αδυναμία συγκέντρωσης, το αποτέλεσμα είναι μειωμένη απόδοση και ανικανότητα ανταπόκρισης στους καθημερινούς ρυθμούς.
Αυτή η κατάσταση μπορεί να ενταθεί από διάφορες τροφές (π.χ. ο καφές αυξάνει την νευρικότητα ή το αλκοόλ μπορεί να γίνει αιτία κατάθλιψης) ή διατροφικές ελλείψεις.
Η πρώτη επιστημονική ανακάλυψη που συνέδεσε άμεσα τη διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής με την κατάθλιψη είναι η θεραπεία της πελάγρας με νιασίνη. Όπως είναι γνωστό, στα συμπτώματα της πελάγρας εκτός από τη διάρροια συμπεριλαμβάνεται και η κατάθλιψη. Με τη χορήγηση νιασίνης υποχωρούν τα συμπτώματα. Αργότερα αποδείχτηκε ότι τα συμπληρώματα με όλο το σύμπλεγμα της βιταμίνης Β είχαν καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι μόνη της η νιασίνη.
Είναι γεγονός ότι η έλλειψη νιασίνης και φολικού οξέος προκαλούν συμπτώματα κατάθλιψης.
Ποια είναι τα συμπληρώματα διατροφής που μπορούμε να προτείνουμε για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης;
Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης μπορούμε να προτείνουμε:
• Το σύμπλεγμα της βιταμίνης Β: • Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): ανακουφίζει τις κρίσεις ανησυχίας. Δρα σαν συνένζυμο για τη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια στους μύες και στα νεύρα. • Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη): ονομάζεται και αντικαταθλιπτική βιταμίνη. Βοηθά στην παραγωγή φυσικών αντικαταθλιπτικών, όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη. Η έλλειψή της προκαλεί κατάθλιψη και κατάπτωση, καθώς και ένταση πριν από την έμμηνο ρύση. • Παντοθενικό οξύ (αποδεκτό και σαν βιταμίνη Β5): καταπραΰνει την ένταση, γι’ αυτό και είναι γνωστή και σαν βιταμίνη κατά του στρες. Δρα σαν συνένζυμο Α για την παραγωγή ενέργειας, για την παραγωγή ορμονών κατά του στρες και για τη συντήρηση της υγείας των νεύρων. • Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη): διατηρεί σε υγιή κατάσταση τη μυελίνη των νεύρων. Αποτοξινώνει από το κυανίδιο που υπάρχει στον καπνό των τσιγάρων. Δρα κατά της μελαγχολίας, της διανοητικής σύγχυσης και της κόπωσης. Βοηθά στη βελτίωση της ασθενούς μνήμης. • Νιασίνη (αποδεκτή σαν βιταμίνη Β3 ή σαν βιταμίνη PP): συνώνυμη με το νικοτινικό οξύ. Βιταμίνη κατά της πελάγρας, ζωτικής σημασίας για την υγεία του δέρματος, των νεύρων, του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος. Δρα σαν συνένζυμο NAD (δινουκλεοτίδιο νικοτιναμιδίου-αδενίνης) και NADP (φωσφορικό δινουκλεοτίδιο νικοτιναμιδίου-αδενίνης) στην αναπνοή του κυττάρου. • Βιταμίνη C: καταπολεμά το στρες, διότι ενεργοποιεί το φολικό οξύ και συμβάλλει στην παραγωγή ορμονών κατά του στρες. • Βιταμίνη Ε: βοηθά την παραγωγή οξυγόνου των εγκεφαλικών κυττάρων. Σε έλλειψή της, μεταξύ άλλων, παρατηρείται λήθαργος, απάθεια, μυϊκή αδυναμία και έλλειψη ζωτικότητας. • Χολίνη: γνωστή και σαν αμανιτίνη, ενεργό συστατικό της λεκιθίνης. Λειτουργεί σαν πρόδρομος της βεταΐνης (απαραίτητη για το μεταβολισμό) και της ακετυλοχολίνης (ουσία των νεύρων). Βελτιώνει τη μεταβίβαση των ερεθισμάτων στον εγκέφαλο. • Φολικό οξύ: η έλλειψή του προκαλεί την εμφάνιση πνευματικών δυσλειτουργιών, όπως αμνησία, διανοητική σύγχυση καθώς και συμπτώματα κόπωσης και αδυναμίας. Δραστική μορφή του είναι το φολινικό οξύ που παράγεται από το φολικό οξύ, με τη βοήθεια της βιταμίνης C στο συκώτι. • Μαγνήσιο: ιχνοστοιχείο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο για την άρτια νευρική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Η έλλειψή του προκαλεί αδυναμία, κόπωση, ίλιγγο, νευρικότητα και κράμπες μυών. • Ασβέστιο: υπάρχει βασικά στο σκελετό και στα δόντια, όμως το υπόλοιπο ποσοστό του, που βρίσκεται στα νεύρα και στους μύες (συμπεριλαμβανομένου και του καρδιακού μυός), είναι αναγκαίο για τη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων και τη μυϊκή λειτουργία. Ελέγχει τη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων και την ευερεθιστότητα των νεύρων και των μυών. Επίσης βοηθά σημαντικά στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Ανακουφίζει από την ένταση, την ευερεθιστότητα και βοηθά στη χαλάρωση. • Τρυπτοφάνη: βασικό αμινοξύ που κανονικά παρέχεται από τη διατροφή. Συνεργάζεται με τη βιταμίνη Β6 για τη σύνθεση σεροτονίνης, η έλλειψη της οποίας προκαλεί κατάθλιψη.
Το επιθυμητό είναι όλα τα παραπάνω χρήσιμα συμπληρώματα να λαμβάνονται μέσα από μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Είναι γνωστό όμως σε όλους μας ότι αυτό είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, με το σύγχρονο τρόπο ζωής και τις συνθήκες εργασίας που οι περισσότεροι έχουμε. Η γνώση, λοιπόν, του κατάλληλου συμπληρώματος ή ομάδας συμπληρωμάτων σε κάθε περίσταση είναι απαραίτητη.
|