Στόχος των ερευνητών είναι να καταλήξουν στη σύνθεση του χαπιού που θα κάνει τους λήπτες να αισθάνονται χορτάτοι, έχοντας καταναλώσει μικρή ποσότητα τροφής. |
Απαλλαγή από τα περιττά κιλά με ένα μόνο χάπι υπόσχονται Βρετανοί επιστήμονες, αλλά προσθέτουν ότι απαιτείται υπομονή, αφού θα χρειαστούν 5-10 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του University College του Λονδίνου, όπου γίνονται τα πειράματα για την παρασκευή του νέου επαναστατικού χαπιού αδυνατίσματος.
Στόχος τους είναι να καταλήξουν στη σύνθεση του χαπιού που θα κάνει τους λήπτες να αισθάνονται χορτάτοι, έχοντας καταναλώσει μικρή ποσότητα τροφής. Οι επικεφαλής της έρευνας, δρ Μπράιαν Κινγκ και δρ Αντρέα Τάουνσεντ-Νίκολσον, σε άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics» σημειώνουν πως στην πραγματικότητα το χάπι είναι ένας χημικός γαστρικός δακτύλιος.
Το στομάχι πρέπει να διασταλεί προκειμένου να γίνει η χώνεψη. Μόνο που με τη μεγάλη κατανάλωση φαγητού το στομάχι «ξεχειλώνει», γεγονός που οδηγεί στη λήψη περιττών κιλών. Το ανθρώπινο στομάχι έχει εσωτερικό όγκο «ανάπαυσης» 75ml, αλλά τη στιγμή που χαλαρώνουν τα μυϊκά τοιχώματα, ο όγκος μπορεί να αυξηθεί στα δύο ή και παραπάνω λίτρα. Η αύξηση ελέγχεται από τα νεύρα εντός του στομάχου, ενώ οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι δύο πρωτεΐνες, η Ρ2Υ1 και η Ρ2Υ11, ελέγχουν αντίστοιχα τη γρήγορη και την αργή χαλάρωση του στομάχου και βοηθούν στη χώνεψη των γευμάτων.
Στόχος λοιπόν τώρα είναι οι ερευνητές να καταφέρουν να μπλοκάρουν την πρωτεΐνη Ρ2Υ11, ώστε να εμποδίσουν την αργή χαλάρωση του στομάχου. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε μικρότερα γεύματα και δυνατότητα ελέγχου της ποσότητας και της ποιότητας των τροφών. Δυνητικά το χάπι θα μπορούσε να αποτελέσει την καταλληλότερη εναλλακτική λύση για όλους όσους δε θέλουν να υποβληθούν σε γαστροπλαστική, στη μέθοδο που αποσκοπεί στη μείωση του μεγέθους του στομάχου, η οποία μπορεί αφενός να δώσει θεαματικά αποτελέσματα αφετέρου όμως δεν παύει να ενέχει κινδύνους. |