Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αντισυλληπτικά & Βιταμίνη C: Οι άγνωστοι κίνδυνοι που μπορεί να κρύβει η συγχορήγησή τους

26/6/2024 9:18:09 μμ
Από τη νέα ενότητα της f-anazitisi
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η βιταμίνη C ανήκει στα δημοφιλέστερα συμπληρώματα διατροφής, καθώς προσφέρει ποικίλα οφέλη στον οργανισμό (δράση αντιοξειδωτική, αντικαρκινική, ανοσοτροποποιητική κ.ά.) και συμμετέχει σε πολλές βιολογικές διαδικασίες. Γενικώς θεωρείται μια ασφαλής βιταμίνη και αρκετές φορές χορηγείται χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι πιθανές αλληλεπιδράσεις που μπορεί να έχει με ορισμένα φάρμακα. Συγκεκριμένα, κατά τη μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών, παρατηρείται μείωση των επιπέδων βιταμίνης C στις γυναίκες, οπότε η συγχορήγηση των δύο σκευασμάτων είναι συχνό φαινόμενο. 


Στον αντίποδα, η βιταμίνη C μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό των αντισυλληπτικών, με αποτέλεσμα ανεπιθύμητες ενέργειες. Ο φαρμακοποιός οφείλει να γνωρίζει ανάλογες πιθανές αλληλεπιδράσεις και να καθοδηγεί σωστά τους ασθενείς. Αυτό θα το επιτύχει μέσω της f-anazitisi και συγκεκριμένα της νέας ενότητας «Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων & Συμπληρωμάτων διατροφής», που περιέχει περισσότερες από 3.500 αλληλεπιδράσεις δραστικών ουσιών φαρμάκων με συμπληρώματα διατροφής και βότανα.

Case study: Ethinylestradiol & Βιταμίνη C

Σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες, η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C επηρεάζει τη βιοδιαθεσιμότητα των αντισυλληπτικών, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία απέκκρισής τους από τον οργανισμό.

Έχει συνεπώς παρατηρηθεί πως κατά τη συγχορήγηση βιταμίνης C και από του στόματος αντισυλληπτικών προκύπτει αλληλεπίδραση μέτριας σοβαρότητας.

Στην καρτέλα αλληλεπίδρασης Ethinylestradiol vs Βιταμίνη C, περιέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και παρέχεται η κατάλληλη συμβουλή ως εξής:


Μηχανισμός: Τι συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο, πού δρουν και πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους οι δύο ουσίες.

  • Η βιταμίνη C (σε αυξημένη πρόσληψη) παρεμβαίνει στον μεταβολισμό των αντισυλληπτικών μέσω ανταγωνιστικής αναστολής.

Αποτέλεσμα: Ποια η συνέπεια σε επίπεδο φαρμακοκινητικής και φαρμακοδυναμικής.

  • Πιθανή αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων στον ορό.

Ανεπιθύμητη ενέργεια: Ποιες οι παρενέργειες που αντιμετωπίζει τελικά ο ασθενής σε επίπεδο οργάνου ή συστημικά.

  • Πιθανή εμφάνιση αιμορραγίας ή αποτυχία της αντισύλληψης.

Συμβουλή για τον επαγγελματία υγείας:

  • Για τον Φαρμακοποιό: Ενημερώστε τον ασθενή για την αλληλεπίδραση αυτή. Διαπιστώστε ότι ο ασθενής έχει αναφέρει όλα τα φάρμακα που λαμβάνει στον ιατρό του, συμπεριλαμβανομένων και των συμπληρωμάτων διατροφής. Ενθαρρύνετε τον ασθενή να επισκέπτεται τακτικά τον γιατρό του, ώστε να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι.
  • Για τον Ιατρό: Κατά τη διάρκεια λήψης από του στόματος αντισυλληπτικών συνιστάται παρακολούθηση των επιπέδων της βιταμίνης C και της δραστικότητας των αντισυλληπτικών. Συνιστάται χορήγηση χαμηλότερων δόσεων βιταμίνης C (200-500mg 2 φορές ημερησίως) καθώς και συγχορήγηση φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β6 και μαγνησίου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Ιστοσελίδα για την επιχείρησή σας;
Η Strategy-Nest λέει "ναι" χωρίς 2η σκέψη!
Βουλγαρία: Αύξηση της χρηματοδότησης των φαρμακείων αποφάσισε η κυβέρνηση
Μετά από απειλές του κλάδου για μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις
Το πρώτο κινητό φαρμακείο θέτει σε λειτουργία το πανεπιστήμιο Yale
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς