Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αντίσταση στα αντιβιοτικά πρώτης γραμμής εμφάνισε άνδρας με γονόρροια

29/3/2018 12:18:40 μμ
Πρόκειται για το χειρότερο περιστατικό γονόρροιας στον κόσμο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένας άνδρας στη Βρετανία με γονόρροια δεν ανταποκρίνεται σε κανένα από τα δύο αντιβιοτικά πρώτης γραμμής (azithromycin και ceftriaxone).


Πρόκειται δε για παγκόσμια πρωτιά και το χειρότερο περιστατικό γονόρροιας στον κόσμο που έχουν δει οι γιατροί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.


Ο άνδρας κόλλησε τη σοβαρή νόσο μετά από περιστασιακή σεξουαλική επαφή με μια γυναίκα στη νοτιοανατολική Ασία. Αυτή τη στιγμή ακολουθεί θεραπεία με ένα άλλο αντιβιοτικό (ertapenem) που φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις. Οριστική εκτίμηση για την πορεία της θεραπείας του θα υπάρξει τον επόμενο μήνα.


Το μοναδικό αυτό περιστατικό έδωσε αφορμή για περαιτέρω έρευνα σχετικά με το κατά πόσο άλλοι άνθρωποι έχουν κολλήσει επίσης.


Η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί εδώ και χρόνια ότι διεθνώς το βακτήριο της γονόρροιας (Neisseria gonorrhea) σταδιακά αναπτύσσει ολοένα μεγαλύτερη αντίσταση σε όλα τα διαθέσιμα αντιβιοτικά.


Σημειώνεται ότι η νόσος συχνά είναι ασυμπτωματική, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως στειρότητα και χρόνιους πυελικούς πόνους στις γυναίκες.

Στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει επώδυνη φλεγμονή της επιδιδυμίδας, του οργάνου που συνδέει τον όρχι με το σπερματικό πόρο, η οποία επίσης μπορεί να καταλήξει σε στειρότητα, αν δεν υπάρξει έγκαιρα η κατάλληλη θεραπεία.

Αν το βακτήριο εισχωρήσει στο αίμα ή στις αρθρώσεις, τότε μπορεί να απειλήσει και τη ζωή του ασθενούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Νέες καινοτόμες θεραπείες υπόσχονται αποκατάσταση του δέρματος
Όμως δεν είναι υποχρεωτικός στην Ελλάδα επισημαίνει ο ΠΑΣΠΑΜΑ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics