Το «εγχειρίδιο» της διαδικασίας της απόκρισης του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος στον ιό HIV έγραψαν ερευνητές στις ΗΠΑ. Παρακολουθώντας στενά τη «μάχη» του ιού με τον οργανισμό ενός ατόμου που μολύνθηκε με τον HIV, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανοίγουν νέους δρόμους για την ανάπτυξη εμβολίου ενάντια στο AIDS, το οποίο θα ενισχύει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να εξολοθρεύει τον ιό.
Η ταυτόχρονη εξέλιξη του ιού και της ανάπτυξης αντισωμάτων
Για πρώτη φορά η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής ειδικούς του Ινστιτούτου για τα Ανθρώπινα Εμβόλια του Πανεπιστημίου Ντιουκ στη Βόρεια Καρολίνα καθώς και του Ερευνητικού Κέντρου για τα Εμβόλια των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ περιγράφει με δημοσίευσή της στην επιθεώρηση «Nature» την ταυτόχρονη εξέλιξη του ιού και τη διαδικασία της ανάπτυξης αντισωμάτων εναντίον του εντός του οργανισμού ενός ατόμου.
Στο συγκεκριμένο άτομο από την Αφρική έγινε ταχεία διάγνωση –μέσα σε περίπου τέσσερις εβδομάδες από τη στιγμή της μόλυνσης– γεγονός σημαντικό καθώς ο ιός δεν είχε προλάβει να μεταλλαχθεί ώστε να αποφύγει την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν κάποιος μολυνθεί με HIV ο οργανισμός του παράγει αντισώματα για να τον πολεμήσει, ωστόσο ο συγκεκριμένος «ύπουλος» ιός έχει την ικανότητα να μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα ώστε να ξεφεύγει. Ως απόκριση το σώμα παράγει και άλλα αντισώματα, ο ιός «δραπετεύει» ξανά μέσω μεταλλάξεων και ο «πόλεμος» συνεχίζεται.
Το μολυσμένο άτομο που μελέτησαν οι επιστήμονες εμφάνιζε άλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το οποίο παρουσιάζουν μόνο 2 στους 10 μολυσμένοι με HIV άνθρωποι: το ανοσοποιητικό σύστημά του ήταν σε θέση να παράγει υπερ-αντισώματα/«εξολοθρευτές» του ιού, τα οποία τον έπλητταν σε διαφορετικά ευάλωτα σημεία του που διατηρούνταν παρά τις μεταλλάξεις τις οποίες εκείνος υφίστατο.
Υπερ-αντίσωμα «εξολοθρευτής» του ιού
«Χαρτογραφώντας» την ιογενή λοίμωξη από τα «γεννοφάσκια» της, οι ερευνητές εντόπισαν μια γλυκοπρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού η οποία πυροδότησε την ανάπτυξη των αντισωμάτων που εξουδετέρωσαν τον ιό. Τελικώς ανακάλυψαν ένα αντίσωμα που παρήχθη από όλη αυτή τη διαδικασία, το CH103, το οποίο ήταν σε θέση να εξουδετερώσει στο εργαστήριο το 55% των δειγμάτων του HIV.
Καταγράφοντας αναλυτικά τα μονοπάτια που ακολουθούν τόσο ο ιός του AIDS όσο και το ανοσοποιητικό σύστημα στο μεταξύ τους «πόλεμο» εντός του ανθρώπινου οργανισμού, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα έχουν πλέον στα χέρια τους μια «πυξίδα» για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τον HIV. Όπως λένε, τα καινούργια ευρήματα συμπληρώνουν σημαντικά κενά στην επιστημονική γνώση, τα οποία είχαν ως τώρα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον ιό HIV· ιό –«δολοφόνο» που έχει μέχρι σήμερα σκοτώσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Προς ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου
Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να χρησιμοποιήσουν τη νέα γνώση ώστε να αναπτύξουν πειραματικά εμβόλια. «Ο δρόμος ήταν μακρός μέχρι να φθάσουμε σε αυτό το σημείο» είπε ο επικεφαλής της μελέτης Μπάρτον Χέινς από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ.
Πηγή: tovima.gr