Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αντιμετωπίζοντας τον ασθενή με αυχενικό σύνδρομο

21/1/2010
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η νόσος

Πρόκειται για μια σειρά διαφορετικών κλινικών σημείων και συμπτωμάτων στην περιοχή του αυχένα με κύρια ενόχληση την αυχεναλγία καθώς και συνοδά συμπτώματα που μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, όπως δυσκαμψία στον αυχένα, μουδιάσματα και μυϊκή αδυναμία στα χέρια, ζάλη, εμβοές στα αυτιά και κεφαλαλγία χαμηλά στη βάση του κρανίου. Επίσης, μερικές φορές ο πόνος δεν περιορίζεται μόνο στον αυχένα αλλά επεκτείνεται και στην περιοχή του ώμου, ανάμεσα στις ωμοπλάτες, στο βραχίονα ή και μέχρι τα δάκτυλα των χεριών. Τα αίτια της νόσου είναι πολυπαραγοντικά.


Ο ασθενής

• Συχνότερα είναι γυναίκα.

• Είναι άτομο που συνήθως έχει κακή στάση του σώματος και κάνει καθιστική εργασία, δαπανά πολλές ώρες μπροστά σε ένα μηχάνημα / συσκευή (π.χ. ηλεκτρονικός υπολογιστής) σε χώρο μη εργονομικό.

• Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα συμπτώματά του ποικίλλει. Άλλοι ασθενείς εφησυχάζονται απλά επειδή υπάρχουν φάρμακα που καταπολεμούν τα συμπτώματα, άλλοι ασθενείς συνδέουν το αυχενικό σύνδρομο με το τέλος της νεότητας και την έναρξη των γηρατειών λόγω της μεταβολής της στάσης του σώματος που προκαλείται από τη νόσο.


Ενέργεια φαρμακοποιού

Εάν ο ασθενής δεν έχει διαγνωστεί:

Χορηγήστε στον ασθενή ένα Μη Υποχρεωτικά Συνταγογραφούμενο Φάρμακο της κατηγορίας των Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και συστήστε του να επισκεφθεί το γιατρό του για να γίνει η διάγνωση.

Εάν ο ασθενής έχει διαγνωστεί:

» Βεβαιωθείτε ότι ο ασθενής δεν λαμβάνει αντιαιμοπεταλικά ή αντιπηκτικά φάρμακα. Εάν λαμβάνει, βεβαιωθείτε πριν εκτελέσετε τη συνταγή ότι το έχει αναφέρει στο γιατρό του.

» Ρωτήστε τον ασθενή εάν εμφανίζει ανεπάρκεια G-6PD και εάν έχει ενημερώσει το γιατρό του.

» Εξηγήστε στον ασθενή τον τρόπο λήψης των φαρμάκων του: Τα περισσότερα αναλγητικά θα πρέπει να χορηγούνται με γεμάτο στομάχι, αφενός μεν για την ελάττωση της γαστροτοξικότητας, αφετέρου δε για να δράσουν γρηγορότερα (επειδή κατά κανόνα απορροφώνται από το στόμαχο και η ύπαρξη τροφής ελαττώνει το pH βοηθώντας έτσι την απορρόφηση τους). Τα ιδιοσκευάσματα όμως που περιέχουν παρακεταμόλη θα πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι (επειδή η παρακεταμόλη απορροφάται στο έντερο).

» Κάνετε τις κατάλληλες φαρμακοδιατροφικές συστάσεις (αποφυγή τροφών πλούσιων σε σαλικυλικά, π.χ. ντομάτες, πορτοκάλια, σταφίδες κτλ. εάν ο ασθενής λαμβάνει Μη Στεροειδές Αντιφλεγμονώδες σε συνεχή βάση).

Εάν ο ασθενής παραπονείται για μη βελτίωση παρά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής:

» Συζητήστε το ενδεχόμενο να στραφεί ο ασθενής σε άλλες εναλλακτικές θεραπείες (π.χ. βελονισμό).

» Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία και τα ενοχλήματα επιμένουν τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, συμβουλέψτε τον ασθενή να επισκεφτεί το γιατρό του για να συζητήσουν το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης.


Προσοχή!

Το πρόβλημα με τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα είναι ότι συνήθως είναι αποτελεσματικά στην ανακούφιση του αυχενικού συνδρόμου. Η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αποτελεί πρόβλημα διότι αντιμετωπίζει προσωρινά τα συμπτώματα και αποτρέπει τον ασθενή από τα να επισκεφτεί το γιατρό του. Έτσι, το πραγματικό μέγεθος της πάθησης δεν γίνεται γνωστό και, κατά συνέπεια, υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσει η εφαρμογή της ορθής αντιμετώπισής της από το γιατρό.



του Μανώλη Μιτάκη, φαρμακοποιού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση