Μελετώντας τα στοιχεία 18 ήδη δημοσιευμένων εργασιών τα οποία αφορούσαν 1.427 ασθενείς με ινομυαλγία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι η χρήση ορισμένων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ανακούφισε τα συμπτώματα της πάθησης και βελτίωσε την ποιότητα ζωής των ασθενών. |
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο, τις διαταραχές του ύπνου και άλλα συμπτώματα της ινομυαλγίας, μιας εξουθενωτικής και επίπονης πάθησης χωρίς γνωστή θεραπεία», αναφέρουν Γερμανοί ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας, ενώ παράλληλα προσθέτουν ότι «ένα ευρύ φάσμα αντικαταθλιπτικών δείχνει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών, οι οποίοι υπολογίζονται σε 6% του γενικού πληθυσμού της Ευρώπης και της Β. Αμερικής».
Η πάθηση πλήττει κυρίως τις γυναίκες και συχνά προκαλεί δυνατό πόνο στους μύες, στους συνδέσμους και στους τένοντες. Πόνοι στους ώμους και στον αυχένα είναι συνήθεις, ενώ πολλοί άνθρωποι με την πάθηση παρουσιάζουν επίσης προβλήματα ύπνου, κρίσεις έντονου άγχους και κατάθλιψη. Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, οι γιατροί συνήθως συνιστούν άσκηση και τεχνικές χαλάρωσης ή παυσίπονα και σε ορισμένες περιπτώσεις συνταγογραφούν χαμηλές δόσεις αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
Μελετώντας τα στοιχεία 18 ήδη δημοσιευμένων εργασιών τα οποία αφορούσαν 1.427 ασθενείς με ινομυαλγία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι η χρήση ορισμένων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ανακούφισε τα συμπτώματα της πάθησης και βελτίωσε την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Συγκεκριμένα, τα παλαιότερα τρικυκλικά και τετρακυκλικά αντικαταθλιπτικά φάνηκαν να καταπραΰνουν σημαντικά τον πόνο, την εξάντληση και τις διαταραχές του ύπνου ενώ και μία νεότερη τάξη φαρμάκων, οι λεγόμενοι «αναστολείς της επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορ-αδρεναλίνης (SNRIs)» είχαν παρόμοια επίδραση.
Οι ερευνητές όμως εφιστούν την προσοχή γιατρών και ασθενών, επισημαίνοντας ότι «ενώ η ανάλυση υποδεικνύει πως τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα θα μπορούσαν να βοηθήσουν, εντούτοις οι γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τους ασθενείς στους οποίους τα χορηγούν, καθώς υπάρχουν ελλιπή στοιχεία σχετικά με μακροπρόθεσμες επιδράσεις και τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση των φαρμάκων αυτών».
Επισημαίνουν ακόμη πως «θα πρέπει να αξιολογείται ανά πάσα στιγμή η σχέση οφέλους-πιθανών κινδύνων σε ότι αφορά τη χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε ασθενείς με ινομυαλγία». |
|