Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αντίγραφα μήτρας σε 3D εκτύπωση!

4/6/2018 11:37:21 πμ
Παγκόσμια καινοτομία στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ακριβές αντίγραφο της μήτρας σε τρισδιάστατη εκτύπωση «δημιουργούν» στην Α' Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», τον τελευταίο χρόνο, στο πλαίσιο ενός καινοτόμου ερευνητικού προγράμματος.


Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη τρισδιάστατη εκτύπωση αυτού του οργάνου σε παγκόσμιο επίπεδο!


Ο Δημήτρης Λουτράδης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαιευτικής Γυναικολογίας (ΕΜΓΕ), καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Α' Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», μιλώντας στο Πρακτορείο Fm εξηγεί πώς πραγματοποιείται: «Παίρνουμε από το μαγνητικό τομογράφο και από το υπερηχογράφημα διάφορες ανατομικές εικόνες της μήτρας και μετά, με την επεξεργασία του λογισμικού συστήματος, τις μετατρέπουμε σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Εκτυπώνονται σε ειδικό εκτυπωτή, ο οποίος δημιουργεί ακριβές αντίγραφο της μήτρας, τριών διαστάσεων».


Η μέθοδος δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να αξιολογήσει όλες τις πληροφορίες της απεικόνισης, ενώ ταυτόχρονα εξατομικεύεται για κάθε ασθενή και σχεδιάζεται προεγχειρητικά η στρατηγική που θα χρησιμοποιήσει στο χειρουργείο, εξηγεί ο καθηγητής.


«Η τεχνική αυτή μπορεί να αποκαλύψει αν υπάρχουν συγγενείς ανωμαλίες ή καλοήθεις παθήσεις της μήτρας, αν θα υπάρξει κάποια επιπλοκή, π.χ. αιμορραγία.


Εκτός από την εξατομικευμένη προσέγγιση, αυτή η τρισδιάστατη απεικόνιση έχει και εκπαιδευτική χρήση, γιατί αυτά τα εκμαγεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους γιατρούς για εκμάθηση υστεροσκόπησης και λαπαροσκόπησης, προσθέτει ο κ. Λουτράδης.


Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο διευθυντής του ΕΣΥ Ιωάννης Χατζηπαπάς, στον οποίο ανήκει και η ιδέα της καινοτομίας αυτής, όπως επίσης και στον ακαδημαϊκό υπότροφο κ. Καλαθοπούλη, αλλά και στον αναπληρωτή καθηγητή Θανάση Πρωτοπαπά.


Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο 14ο Πανελλήνιο συνέδριο Μαιευτικής Γυναικολογίας, το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής Γυναικολογίας (ΕΜΓΕ).

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη
Βασική της προτεραιότητα να καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics