Ένα φάρμακο που αρχικά σχεδιάστηκε για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να χορηγηθεί και για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που έδειξε σημαντική αντιστροφή της απώλειας μνήμης σε πειραματόζωα.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Brain Research, έγινε από ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα και αφορούσε τον τριπλό υποδοχέα που είναι συνδυασμός αυξητικών παραγόντων: γλυκαγονόμορφο πεπτίδιο 1 (GLP-1), εξαρτώμενο από τη γλυκόζη ινσουλινοτρόπο πολυπεπτίδιο (GIP) και γλυκαγόνο.
«Η καινοτόμος θεραπεία δείχνει πολλά υποσχόμενη ως νέα θεραπευτική επιλογή κατά των χρόνιων νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ», εξηγεί ο Δρ Κρίστιαν Χολσερ από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.
Ο Δρ Χολσερ και οι συνεργάτες του στα Πανεπιστήμια Shanxi και Shaoyang της Κίνας χορήγησαν σε ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ τον τριπλό υποδοχέα και παρατήρησαν ότι συντέλεσε στη βελτίωση του εγκεφαλικού αυξητικού παράγοντα, που προστατεύει τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων, μείωσε τις πλάκες β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, τη χρόνια φλεγμονή και το χρόνιο οξειδωτικό στρες, ενώ επιβράδυνε και το ρυθμό απώλειας των νευρικών κυττάρων.
«Αν και τα οφέλη του νέου αυτού αντιδιαβητικού φαρμάκου έχουν προς το παρόν παρατηρηθεί μόνο σε ποντίκια, άλλες μελέτες για υπάρχοντα αντιδιαβητικά φάρμακα, όπως η λιραγλουτίδη, έχουν παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα σε ανθρώπους με νόσο Αλτσχάιμερ. Συνεπώς είναι καίριας σημασίας να συνεχίσουμε την έρευνα», υπογράμμισε ο Δρ Χολσερ.