Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αντιβιοτικό φάρμακο επικίνδυνο για καρδιοπαθείς

27/2/2018 2:39:00 μμ
Ενημέρωση από τον FDA σε επαγγελματίες υγείας και ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Προειδοποίηση για τη χρήση της κλαριθρομυκίνης από πάσχοντες από καρδιακή νόσο εξέδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), υπογραμμίζοντας τον αυξημένο κίνδυνο μακροπρόθεσμων καρδιακών προβλημάτων.


Η προειδοποίηση βασίζεται σε 10ετή μελέτη ασθενών με στεφανιαία νόσο, που έδειξε αναπάντεχη και ανεξήγητη αύξηση των θανάτων στους καρδιοπαθείς που είχαν πάρει κλαριθρομυκίνη για δύο εβδομάδες.


Σύμφωνα με τη σύσταση, οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά τα οφέλη και τους κινδύνους της δραστικής ουσίας, πριν συνταγογραφήσουν κλαριθρομυκίνη σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα. Τους προτείνει δε να  συνταγογραφούν άλλες αντιβιοτικές ουσίες σε αυτούς τους ασθενείς, μέχρις ότου να διευκρινιστούν οι λόγοι που η κλαριθρομυκίνη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου των καρδιοπαθών.


Παράλληλα καλεί και τους ασθενείς με καρδιακά προβλήματα να είναι ευαισθητοποιημένοι και να φροντίζουν να ενημερώνουν τους γιατρούς για το καρδιακό ιστορικό τους, σε περίπτωση που χρειάζεται να πάρουν αντιβίωση για κάποια λοίμωξη. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι οι καρδιοπαθείς δεν θα πρέπει να διακόπτουν τη λήψη της αγωγής τους για τα καρδιακά προβλήματα ή την αντιβίωση, πριν συμβουλευθούν το θεράποντα γιατρό τους. Συστήνει τέλος σε όλους τους καρδιοπαθείς, που παίρνουν κλαριθρομυκίνη, να αναζητούν άμεση ιατρική φροντίδα, σε περίπτωση που βιώσουν συμπτώματα στηθάγχης, δύσπνοιας, πόνου ή αδυναμίας σε κάποιο μέρος του σώματός τους.


Ο FDA τονίζει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις αναφορές ασφαλείας για ασθενείς που λαμβάνουν κλαριθρομυκίνη.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα ιατρεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, υποστηρίζουν






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics