Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Ανοσία στην κρίση εμφανίζει η φαρμακοβιομηχανία

9/8/2010
Οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν θετικοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ιδιαίτερη ανθεκτικότητα επέδειξε ο κλάδος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων το 2009, ένας από τους ελάχιστους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που άντεξε τις συνέπειες της οικονομικής δυσπραγίας, συνεχίζοντας τις ανοδικές τάσεις των τελευταίων ετών. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα της Stat Bank που έγινε στις 198 μεγαλύτερες (βάσει πωλήσεων) φαρμακευτικές επιχειρήσεις της χώρας, των οποίων οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9,25%, ενώ τα συνολικά τους κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,7%.

 

Ο τομέας λειτούργησε με μέσο περιθώριο κέρδους 5,2%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για περίοδο κρίσης. Σύμφωνα με την έρευνα, από το σύνολο του δείγματος, οι 174 φαρμακευτικές επιχειρήσεις εμφάνισαν κέρδη και οι 24 ζημιές.

Από τις 174 κερδοφόρες εταιρείες, οι 16 ήταν ζημιογόνες το 2008, οι 100 αύξησαν τα κέρδη τους και οι 58 μείωσαν τη κερδοφορία τους. Αντιθέτως, από τις 24 ζημιογόνες, οι 10 αύξησαν τις ζημιές τους, οι 7 μείωσαν τις ζημιές τους και οι 7 πέρασαν από κέρδη σε ζημίες.

 

Από τις 198 εταιρείες του δείγματος, 123 βελτίωσαν τις επιδόσεις τους και 75 εμφάνισαν επιδείνωση το 2009, όταν το 2008 επί 170 επιχειρήσεων οι 80 είχαν βελτιώσει τις οικονομικές επιδόσεις τους και οι 90 είχαν εμφανίσει επιδείνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

 

Στον κλάδο φαρμάκου εξακολουθεί η υπερσυγκέντρωση δυνάμεων, καθώς οι 20 μεγαλύτερες παραγωγικές και εισαγωγικές εταιρείες αποσπούν το 67% των συνολικών κερδών του δείγματος. Το μεγαλύτερο μέσο περιθώριο κέρδους εμφάνισαν οι φαρμακευτικές (7,5%), ενώ το μικρότερο οι φαρμακαποθήκες (1,1 %).

 

Οι 116 μεγαλύτερες φαρμακευτικές αύξησαν κατά 2,1 % τα συνολικά τους κέρδη στα 517 εκατ. ευρω και κατά 6,8% τον τζίρο τους, στα 6,9 δισ. ευρώ και αντιστοίχως, οι 73 μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες της χώρας αύξησαν τα κέρδη τους κατά 58% στα 45 εκατ. ευρώ και τις πωλήσεις τους κατά 13,5% στα 3,9 δισ. ευρώ.

 

Στο δείγμα εμπεριέχονται επιπλέον 9 επιχειρήσεις που αύξησαν την κερδοφορία τους κατά 306,5%, για να προσεγγίσουν τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ η έρευνα διαπιστώνει πως στον κλάδο κυριαρχούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, καλύπτοντας το 88% της φαρμακευτικής δαπάνης.

 

Παρατηρεί όμως ότι οι ελληνικές βιομηχανίες, απορροφώντας το 12% της φαρμακευτικής δαπάνης, διατηρούν το 50% των θέσεων εργασίας και το 80% των νέων επενδυτικών προγραμμάτων του κλάδου.

 

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει γίνει πολύ πιο εξωστρεφής τα τελευταία χρόνια. Ελληνικές εταιρείες εξάγουν σε πάνω από 60 χώρες και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ε.Ε. Επενδύσεις σε 4 νέες παραγωγικές μονάδες αναμένεται να δημιουργήσουν 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

GSK & CureVac: Συμφωνία αξίας 1,4 δισ. δολαρίων
Για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά λοιμωδών παθήσεων
Η MSD εγκαινιάζει τα IDEA Studios
Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη
AMGEN: Μια από τις πιο αξιοθαύμαστες εταιρείες στην Ελλάδα για το 2024
Σύμφωνα με έρευνα του Fortune και της KPMG
Daiichi Sankyo: Επενδύει στην Ελλάδα με καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα
Βασική της προτεραιότητα να καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών