Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ανοιξαν τα τεφτέρια οι φαρμακοποιοί

14/10/2013 12:44:42 μμ
Τους χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ, τους χρωστούν και οι πελάτες που αδυνατούν πλέον να αγοράσουν επί πιστώση φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 

 

 




Αγοράζουν φάρμακα και οι οφειλές τους γράφονται στα τεφτέρια των συνοικιακών φαρμακείων. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι οφειλές των πελατών ανέρχονται στις 5.000 ευρώ. «Αλλά πώς να πεις δεν σου δίνω φάρμακα;». Τουλάχιστον τριάντα ημέρες καθυστέρηση στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ.


Ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλιστικών ταμείων που σε ένα «μεσαίο» φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να ανέρχονται και σε 100.000 ευρώ. Μείωση του τζίρου κατά 60% μέσα σε τέσσερα χρόνια, λόγω περιστολής της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από 5,2 δισ. ευρώ το 2009 στα 2,37 δισ. ευρώ εφέτος.


Οι ιδιωτικές δαπάνες για φάρμακα, ελάχιστες: ουδείς βάζει το χέρι στην τσέπη για να αγοράσει φάρμακα χωρίς συνταγή, ακόμα και εάν η αξία τους είναι μόλις 2 - 3 ευρώ, ενώ σκονίζονται στα ράφια και τα παραφάρμακα, τα καλλυντικά κ.ά. Ο φόβος σφραγίσματος των επιταγών, μόνιμος. Και από την άλλη πλευρά, πελάτες, γείτονες, που έως πρόσφατα ήταν τυπικοί στις πληρωμές τους, λαμβάνουν τα φάρμακά τους και γράφονται στο «τεφτέρι» του φαρμακοποιού τους, υποσχόμενοι ότι θα πληρώσουν μόλις βγει η σύνταξη. Εκτιμάται ότι το μέσο «άνοιγμα» ενός φαρμακείου της «γειτονιάς» από τα δανεικά φάρμακα και τα τεφτέρια είναι 4.000-5.000 ευρώ, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να παρατηρείται στην επαρχία. Κάποια από αυτά θα «σβηστούν» γιατί δεν υπάρχει προοπτική είσπραξης.


Αυτή είναι η καθημερινότητα του άλλοτε προσοδοφόρου ελληνικού φαρμακείου. Μόλις την εβδομάδα που πέρασε ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία για συνταγές που εκτέλεσαν τον Ιούνιο. Δηλαδή με καθυστέρηση ενός μηνός από την υποχρέωση του οργανισμού βάσει σύμβασης. «Αυτή η καθυστέρηση είναι για εμάς πολύ σοβαρή καθώς η δουλειά μας απαιτεί συνεχή εισροή εσόδων», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, προσθέτοντας ότι «από τα χρήματα που εισπράττουμε από τον ΕΟΠΥΥ, το 90% φεύγει προς τρίτους. Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε ευελιξία στις πληρωμές, οι εταιρείες και οι φαρμακαποθήκες ζητάνε να πληρώσουμε εγκαίρως και οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες. Από τα 100 τηλεφωνήματα που δέχομαι από φαρμακεία όλης της χώρας, τα 95 αφορούν τα προβλήματα που δημιουργούν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ. Εμείς απαιτούμε από τον ΕΟΠΥΥ συνέπεια και συνέχεια στις πληρωμές».


Η αγορά άλλωστε ασφυκτιά. Οπως επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης, «οι εταιρείες και οι αποθήκες δεν τροφοδοτούν με φάρμακα εάν δεν προπληρωθούν. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή την εποχή που έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα αντιγριπικού εμβολιασμού, πολλά φαρμακεία μού έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να αγοράσουν τα εμβόλια. Φαρμακείο μού ανέφερε ότι μεγάλη εταιρεία, για να φορτώσει την παραγγελία και να τη στείλει στο φαρμακείο, απαίτησε όχι μόνο να κοπεί η επιταγή πρώτα, αλλά και να στείλει ο φαρμακοποιός με φαξ φωτοτυπία της επιταγής».


Την ίδια στιγμή σφραγίζονται συνεχώς επιταγές φαρμακείων και ο φόβος του «Τειρεσία» είναι καθημερινός, ενώ αυξάνονται και οι κατασχέσεις. Σημειώνεται ότι μια φαρμακευτική εταιρεία μπορεί να κοινοποιήσει απόφαση δικαστική στον ΕΟΠΥΥ με την οποία να ζητεί να παρακρατηθούν από την επόμενη πληρωμή του οργανισμού προς το φαρμακείο οι οφειλές του προς την εταιρεία.


Το ίδιο κάνουν και η εφορία και οι τράπεζες. Οπως λέει στην «Κ» ο κ. Θεοδοσιάδης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ ενώ στις αρχές του 2013 οι κατασχέσεις ήταν περίπου 80, το καλοκαίρι έφτασαν τις 600 και τώρα αγγίζουν τις 1.000. Και το 60%70% των κατασχέσεων αυτών αφορά κυρίως τα «νέα» φαρμακεία της τελευταίας τριετίας. «Εως πέρυσι καταναλώσαμε το "λίπος” που είχαμε. Λίγο η μείωση του ενοικίου, λίγο οι οικονομίες, μια απόλυση υπαλλήλου για την περιστολή των δαπανών... Τώρα όμως δεν υπάρχει», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ και συνεχίζει: «Εχω μπει σε φαρμακεία και σφίχτηκε το στομάχι μου από τα ελάχιστα φάρμακα που είχαν στα ράφια τους. Πλέον το συνηθισμένο είναι φαρμακεία να μας ζητούν να βγουν από την εφημερία με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν αρκετό στοκ για να καλύψουν τη ζήτηση. Παλιά, μας παρακαλούσαν να μπουν στην εφημερία».


Πηγή: Καθημερινή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι αποφάνθηκε το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε.
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση