Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας

28/11/2017 1:47:48 μμ
Βρέθηκε γονίδιο που είναι ιδανικός στόχος των νέων θεραπειών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η αναστολή της δράσης ενός γονιδίου μπορεί να εξαλείψει τα κύτταρα με οξεία μυελογενή λευχαιμία (acute myeloid leukemia - AML), χωρίς να προξενεί βλάβη στα μη λευχαιμικά κύτταρα του αίματος.


Αυτή η σημαντική ανακάλυψη από Έλληνες και Κύπριους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger στη Βρετανία, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου που θα στοχεύει στο συγκεκριμένο γονίδιο (METTL3)!


Η AML είναι ένας επιθετικός καρκίνος του αίματος που πλήττει ανθρώπους όλων των ηλικιών, συχνά απαιτώντας μήνες εντατικής χημειοθεραπείας και παρατεταμένες εισαγωγές στο νοσοκομείο. Αναπτύσσεται στα κύτταρα του μυελού των οστών, σταδιακά αντικαθιστώντας τα υγιή κύτταρα και προκαλώντας απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις και αιμορραγίες. Οι υπάρχουσες θεραπείες είναι οι ίδιες εδώ και δεκαετίες, ενώ λιγότεροι από ένας στους τρεις ασθενείς επιβιώνουν...


Οι ερευνητές, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη ανάγκη για την εύρεση νέας θεραπείας, καθώς οι υπάρχουσες μέθοδοι δεν έχουν καλή έκβαση για τους περισσότερους ασθενείς, αναζήτησαν ευάλωτα σημεία στα λευχαιμικά κύτταρα με μια τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας. Έτσι ανακάλυψαν ότι γονίδιο METTL3 που παίζει ζωτικό ρόλο στην επιβίωση των καρκινικών κυττάρων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι φάρμακα που θα αναστέλλουν τη δράση του μπορεί να οδηγήσουν στη θεραπεία του συγκεκριμένου τύπου λευχαιμίας και άρα στην επιβίωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature". 

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics