Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

360° καμπάνια για το Algofren από την InterMed
Με το μήνυμα: «Όταν ο πόνος σε κεντράρει, το Algofren τον φρενάρει»

Ανάπτυξη, καινοτομία και αναστροφή του brain drain

7/3/2018 3:28:34 μμ
Οι 3 προτάσεις του ΣΦΕΕ για το φαρμακευτικό κλάδο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος στήριξε και συμμετείχε στο Τρίτο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με δύο ανοιχτές συνεδριάσεις υψηλού και αναγνωρισμένου κύρους ακροατήριο, καθώς και σε ένα κλειστό στρογγυλό τραπέζι.


Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, επισήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της περιβάλλον και τόνισε πως καθώς η μετά το Μνημόνιο εποχή θα απαιτήσει ένα πρόγραμμα σφικτής επιτήρησης, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συμπεριλάβει τη φαρμακοβιομηχανία ως αναπόσπαστο μέρος της αναπτυξιακής της ατζέντας. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, στηρίζουν την εθνική οικονομία, συμβάλλοντας με 3.5% στο ΑΕΠ, με εξαγωγές φαρμάκων που φθάνουν σχεδόν το €1δις σε 141 χώρες, με το 18% των συνολικών δαπανών σε έρευνα και ανάπτυξη της χώρας να αφορούν στο φάρμακο, με τη στήριξη 86.000 θέσεων εργασίας αλλά και με την καταβολή €400εκατ. σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Σημειώνοντας πως ο φαρμακευτικός κλάδος είναι εξίσου ανταγωνιστικός με τον κλάδο του τουρισμού και της ναυτιλίας. Παράλληλα, τόνισε πως την τελευταία δεκαετία, ο τομέας της υγείας αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις και μεταρρυθμίσεις που δεν ολοκληρώθηκαν (όπως π.χ. η αδυναμία του συστήματος υγείας να επωφεληθεί από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη μη λειτουργικότητα των ΚΕΝ, την έλλειψη ελέγχου συνταγογράφησης, την αδυναμία διείσδυσης των γενοσήμων κ.α.).


Μολονότι οι δαπάνες υγείας και φαρμάκου είναι δικαίως ανελαστικές, το φάρμακο έχει χτυπηθεί άνισα και άδικα, κυρίως μέσω της εφαρμογής οριζόντιων μέτρων, με τον κλάδο του φαρμάκου να αποτελεί τα τελευταία χρόνια βασικό πυλώνα χρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας. Ωστόσο και παρά τις δυσκολίες, ο κ. Αποστολίδης τόνισε πως, υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία, καθώς η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει επενδυτικό «Hub» για την κλινική έρευνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου να διπλασιάσει τις θέσεις εργασίας, να αυξήσει τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη και να αναστρέψει το «brain drain» σε «brain gain».


Ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Παναγούλιας, συμμετείχε στη συζήτηση "Supporting Entrepreneurship & Innovation”, και ανάδειξε την προστιθέμενη αξία του κλάδου στην Ευρώπη, ενός κλάδου που επενδύει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του στη δημιουργία γνώσης μέσα από την ερευνητική και αναπτυξιακή διαδικασία. Επεσήμανε επίσης, ότι ο φαρμακευτικός τομέας στην Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα στους νέους επιστήμονες να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δυνατότητες, ενώ παράλληλα βοηθά στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας. Αναφέρθηκε έτσι στους διαγωνισμούς SFEE Innovation Project, που είχαν ως στόχο την ανταμοιβή της καινοτομίας μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων στον τομέα της Υγείας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη βράβευση της ερευνήτριας Φαίη Χριστοδούλου, η οποία πλέον έχει εγκατασταθεί στη Silicon Valley. Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κύριος Παναγούλιας τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η Πολιτεία στη θέσπιση των κατάλληλων κινήτρων, προκειμένου να ενδυναμωθεί η Έρευνα και η Καινοτομία και να ενισχυθεί περαιτέρω η επιστημονική γνώση στα Πανεπιστήμια.


Επιπρόσθετα, ο ΣΦΕΕ συμμετείχε σε κλειστή στρογγυλή συζήτηση με θέμα "Health and healthcare as a lever of economic growth and social welfare” με εισηγητές τους καθηγητές κύριο Γιάννη Κυριόπουλο και κύριο Πάνο Τσακλόγλου, αλλά και τη συμμετοχή άλλων προσωπικοτήτων του τομέα Υγείας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εις μνήμην των νεκρών στα Τέμπη
Το απόλυτο δίδυμο περιποίησης της Art of Nature από τη Mediterra mastihashop






Σχετικά άρθρα

Ηλεκτρονικά υποβάλλονται πλέον τα στοιχεία των φαρμάκων που θα εξάγονται
Οδηγίες του ΕΟΦ για τις φαρμακαποθήκες
Ειρ. Αγαπηδάκη: Ξεκινάει το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων
Από αύριο στο Ίλιον οι Κινητές Ομάδες Υγείας
Τα fake βίντεο επωνύμων η νέα εγκληματικότητα στο φάρμακο
Η ΕΛ.ΑΣ. κατάσχεσε 1.800 παράνομα σκευάσματα
ΕΟΦ: Εξομαλύνονται οι ελλείψεις φαρμάκων
Το μήνυμα του προέδρου κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας