Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αναπτύχθηκαν εγκεφαλικά εμφυτεύματα κατά των ψυχικών παθήσεων

24/11/2017 11:18:48 πμ
Οι δοκιμές υποστηρίζονται από το Πεντάγωνο και εγείρουν ηθικά ζητήματα!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αναπτύχθηκαν τα πρώτα εγκεφαλικά εμφυτεύματα για τη διαχείριση ψυχικών παθήσεων, που λειτουργούν με την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα εμφυτεύματα έχουν την ικανότητα να "παρακολουθούν" -με τη βοήθεια ηλεκτρονικών αισθητήρων- τη νευρωνική δραστηριότητα και, όταν εντοπίσουν διαταραχές, διεγείρουν αυτόματα τον εγκέφαλο με ηλεκτρικούς παλμούς (μικρά ηλεκτροσόκ), ώστε να αλλάξουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του ασθενή, επαναφέροντάς τον σε "φυσιολογική" κατάσταση! Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέπουν την εξατομικευμένη χρήση τους, ανάλογα με τον ασθενή, και είναι σχεδιασμένα ειδικά για τις ψυχικές διαταραχές.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται ήδη και για τη διαχείριση νευρολογικών παθήσεων, όπως το Πάρκινσον, τα οποία όμως δεν έχουν την επιθυμητή αποτελεσματικότητα στις ψυχικές παθήσεις.

Οι έρευνες διεξάγονται από δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες, μία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και μία από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, οι οποίες έχουν αρχίσει και τις δοκιμές σε ανθρώπους με επιληψία, σύμφωνα με το "Nature".

Η ελπίδα είναι ότι τα εμφυτεύματα αυτά θα αποτελέσουν ένα εναλλακτικό τρόπο θεραπείας των ψυχικών παθήσεων, και μάλιστα χωρίς φάρμακα και χωρίς την ανάγκη παρέμβασης από γιατρό, ιδίως για τους πάσχοντες που δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες.

Ωστόσο δεν είναι δύσκολο να αναλογιστεί κανείς ότι τέτοιου είδους παρέμβαση στον εσωτερικό κόσμο ενός ανθρώπου, ανεξάρτητα αν είναι ασθενής, και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο, εγείρει ηθικά ζητήματα, αλλά οι ερευνητές έχουν ήδη δηλώσει ότι στο πλαίσιο της έρευνάς τους, συνεργάζονται με ειδικούς στο πεδίο της νευροηθικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δοκιμές γίνονται με την υποστήριξη από την Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του Πενταγώνου, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τη νέα αυτή τεχνολογία σε στρατιώτες και βετεράνους, που πάσχουν από έλλειψη συγκέντρωσης, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κ.α. 
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics