Αναπτύχθηκαν τα πρώτα εγκεφαλικά εμφυτεύματα για τη διαχείριση ψυχικών παθήσεων, που λειτουργούν με την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.
Τα εμφυτεύματα έχουν την ικανότητα να "παρακολουθούν" -με τη βοήθεια ηλεκτρονικών αισθητήρων- τη νευρωνική δραστηριότητα και, όταν εντοπίσουν διαταραχές, διεγείρουν αυτόματα τον εγκέφαλο με ηλεκτρικούς παλμούς (μικρά ηλεκτροσόκ), ώστε να αλλάξουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του ασθενή, επαναφέροντάς τον σε "φυσιολογική" κατάσταση! Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέπουν την εξατομικευμένη χρήση τους, ανάλογα με τον ασθενή, και είναι σχεδιασμένα ειδικά για τις ψυχικές διαταραχές.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται ήδη και για τη διαχείριση νευρολογικών παθήσεων, όπως το Πάρκινσον, τα οποία όμως δεν έχουν την επιθυμητή αποτελεσματικότητα στις ψυχικές παθήσεις.
Οι έρευνες διεξάγονται από δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες, μία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και μία από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, οι οποίες έχουν αρχίσει και τις δοκιμές σε ανθρώπους με επιληψία, σύμφωνα με το "Nature".
Η ελπίδα είναι ότι τα εμφυτεύματα αυτά θα αποτελέσουν ένα εναλλακτικό τρόπο θεραπείας των ψυχικών παθήσεων, και μάλιστα χωρίς φάρμακα και χωρίς την ανάγκη παρέμβασης από γιατρό, ιδίως για τους πάσχοντες που δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες.
Ωστόσο δεν είναι δύσκολο να αναλογιστεί κανείς ότι τέτοιου είδους παρέμβαση στον εσωτερικό κόσμο ενός ανθρώπου, ανεξάρτητα αν είναι ασθενής, και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο, εγείρει ηθικά ζητήματα, αλλά οι ερευνητές έχουν ήδη δηλώσει ότι στο πλαίσιο της έρευνάς τους, συνεργάζονται με ειδικούς στο πεδίο της νευροηθικής.