Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Ανακοινώθηκε ο τρόπος απόδοσης του 3% από τη Φαρμακοβιομηχανία

3/6/2009
Έντονες οι αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση των υπ. Οικονομίας, Απασχόλησης και Υγείας, σχετικά με τον τρόπο απόδοσης του ποσοστού 3% (rebate) επί της λιανικής τιμής των πωληθέντων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων από τις φαρμακοβιομηχανίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΠΑΔ.

Η δημοσίευση της συγκεκριμένης απόφασης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση των υπ. Οικονομίας, Απασχόλησης και Υγείας, σχετικά με τον τρόπο απόδοσης του ποσοστού 3% (rebate) επί της λιανικής τιμής των πωληθέντων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων από τις φαρμακοβιομηχανίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΠΑΔ.

Αναλυτικά, στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι:

«1. Οι φαρμακευτικές εταιρείες/κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας φαρμάκων βαρύνονται με την απόδοση στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τον ΟΠΑΔ ποσοστού 3% επί της λιανικής τιμής των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων τους, που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΠΑΔ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 6 του άρθρου 35 του ν. 3697/2008.
Το ποσό που υποχρεούται να αποδώσει κάθε εταιρεία/κάτοχος άδειας κυκλοφορίας προκύπτει από τα στοιχεία των συνολικών πωλήσεων της, αφού αφαιρεθούν οι απευθείας εξαγωγές, οι πωλήσεις προς τα νοσοκομεία και οι παράλληλες εξαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.). Για τον υπολογισμό του ποσού λαμβάνεται υπόψη ως συμμετοχή του ασφαλισμένου ποσοστό 15% και η σχέση δημόσιας ιδιωτικής δαπάνης για φάρμακα, ήτοι 65%-35%.

2. Ο Ε.Ο.Φ., εντός δύο (2) μηνών από το τέλος κάθε τετραμήνου, υποχρεούται να συντάσσει επίσημη κατάσταση με τις πωλήσεις κάθε εταιρείας ανά προϊόν και να υπολογίζει το ποσό που αντιστοιχεί στο προαναφερόμενο ποσοστό και πρέπει να αποδοθεί από τον υπόχρεο για λογαριασμό των ασφαλιστικών οργανισμών.

3. Κάθε φαρμακευτική εταιρεία/κάτοχος άδειας κυκλοφορίας, εντός δύο (2) μηνών από τη γνωστοποίηση του υπολογισθέντος ποσού, αποδίδει αυτό σε λογαριασμό που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσω του οποίου οι δικαιούχοι ασφαλιστικοί οργανισμοί και ο ΟΠΑΔ αναζητούν το ποσό που τους αναλογεί, σύμφωνα με τη συμμετοχή εκάστου στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη. Σε περίπτωση καθυστέρησης απόδοσης των οφειλομένων ποσών, αυτά εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ. Σε περίπτωση υπάρξεως και τοπικού αντιπροσώπου, η γνωστοποίηση του υπολογισθέντος ποσού και η απόδοση στο λογαριασμό γίνεται από τον Κάτοχο Άδειας Κυκλοφορίας με μέριμνα του τοπικού αντιπροσώπου.

4. Στις Δ/νσεις Οικονομικού και Ασφάλισης Ασθένειας και Μητρότητας της ΓΓΚΑ ανατίθεται ο συντονισμός, η επεξεργασία και κάθε άλλη αναγκαία ενέργεια για την υλοποίηση της εν λόγω υπουργικής απόφασης».

Η δημοσίευση της συγκεκριμένης απόφασης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η ισοπεδωτική υπουργική απόφαση επιβάλλει ένα ακόμη χαράτσι σε ένα κλάδο που σε περιβάλλον γενικής αποβιομηχάνισης επιμένει να αναζητεί οξυγόνο για να επιβιώσει, πέραν του γνωστού προβλήματος των χρεών των νοσοκομείων που έχει λάβει πλέον διαστάσεις ιλαροτραγωδίας, με τις φαρμακοβιομηχανίες να μην έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από χρέη των τελευταίων τριών χρόνων».

Πέρα από την εκροή χρημάτων από τα ταμεία των φαρμακοβιομηχάνων, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας θεωρεί αναξιόπιστο και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επιστροφή των χρημάτων.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι «εφόσον δεν λειτουργεί ενιαία μηχανογράφηση, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν πραγματική εικόνα σχετικά με το τι αγοράζουν και από ποιους, οπότε ο υπολογισμός του ποσού της επιστροφής γίνεται αυθαίρετα και με διαδικασία που επιδέχεται σοβαρών αμφισβητήσεων».

Σημειώνεται ότι οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση προηγούμενης σχετικής υπουργικής απόφασης του Ιουλίου 2008, μια υπόθεση που ακόμη εκκρεμοδικεί.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

GSK & CureVac: Συμφωνία αξίας 1,4 δισ. δολαρίων
Για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά λοιμωδών παθήσεων
Η MSD εγκαινιάζει τα IDEA Studios
Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη
AMGEN: Μια από τις πιο αξιοθαύμαστες εταιρείες στην Ελλάδα για το 2024
Σύμφωνα με έρευνα του Fortune και της KPMG
Daiichi Sankyo: Επενδύει στην Ελλάδα με καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα
Βασική της προτεραιότητα να καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών