Τα συμπληρώματα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της κύησης μπορούν να επιδράσουν θετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού και να το προστατεύσουν από το άσθμα και τις αναπνευστικές λοιμώξεις.
Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου μελέτησαν την επίδραση της λήψης 4.400 IU βιταμίνης D3 ημερησίως, κατά τη διάρκεια του β' και γ' τριμήνου της κύησης έναντι της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης των 400IU/ημέρα, στο ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού.
Οι συμμετέχουσες με τυχαία επιλογή πήραν είτε υψηλή, είτε χαμηλή δοσολογία βιταμίνης D. Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγμα αίματος από τον ομφάλιο λώρο 51 γυναικών για να ελέγξουν την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του νεογνού κατά τη γέννα, το οποίο διαμορφώνει τη γραμμή άμυνας του οργανισμού του παιδιού έναντι των λοιμώξεων.
Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες που είχαν πάρει υψηλές δόσεις βιταμίνης D3 ανταποκρίθηκαν στους παθογόνους μικροοργανισμούς με μεγαλύτερη έμφυτη ανταπόκριση της κυτοκίνης και μεγαλύτερη παραγωγή ιντερλευκίνης-17A σε απόκριση της διέγερσης από τα Τ-λεμφοκύτταρα. Και οι δύο τύποι απόκρισης αναμενόταν να βελτιώσουν τη νεογνική άμυνα στις λοιμώξεις.
Δεδομένων των αποδείξεων ότι η ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στα πρώιμα στάδια της ζωής του παιδιού σχετίζεται με μειωμένη εκδήλωση άσθματος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η επίδραση αυτή πιθανόν να οδηγήσει σε βελτιωμένη αναπνευστική υγεία κατά την παιδική ηλικία.
«Η πλειοψηφία των διαγνώσεων άσθματος γίνεται σε πρώιμη παιδική ηλικία, γεγονός που σημαίνει ότι οι ρίζες της ασθένειας είναι στην εμβρυϊκή και νεογνική ζωή. Για πρώτη φορά αποδείξαμε ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό της μητέρας προστατεύουν το παιδί από την εκδήλωση άσθματος και σκοπεύουμε να μελετήσουμε περαιτέρω την μακροχρόνια επίπτωσή της στην ανοσία του νεογνού», σχολιάζει η επικεφαλής ερευνήτρια Καθριν Χαουριλοβιτς.
H μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Allergy and Clinical Immunology.