Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αλλαγές στην υποβολή των συνταγών

26/1/2015 11:43:43 πμ
Οδηγίες από τον ΕΟΠΥΥ για την αρίθμηση των συνταγών και τα πρωτότυπα τιμολόγια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ο ΕΟΠΥΥ με έγγραφά του ενημερώνει τον Π.Φ.Σ. ότι «αναφορικά με το θέμα της αρίθμησης των συνταγών φαρμάκων, οι οδηγίες του Οργανισμού συμπληρώνονται ως προς τα παρακάτω:

  • Οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να αριθμούν εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, τις συνταγές που έχουν εκτελέσει με αύξουσα συνεχή αρίθμηση μηνιαία και να τις καταχωρούν στο τέλος κάθε μήνα σε ειδικές καταστάσεις φυσικών ή μαγνητικών μέσων, τις οποίες θα υποβάλλουν στον Οργανισμό.
  • Η αρίθμηση των συνταγών θα γίνεται στο μαγνητικό μέσο που διατηρείται στο φαρμακείο. Σε περίπτωση χειρόγραφων συνταγών αυτές θα ηλεκτρονικοποιούνται και θα λαμβάνουν αύξουσα συνεχή αρίθμηση σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταχώριση και θα αριθμούνται χειρόγραφα με τον ίδιο αριθμό που λαμβάνουν από το μαγνητικό μέσο (π.χ. ηλεκτρονική συνταγή εκτελείται ηλεκτρονικά στις 5/6/2014 και λαμβάνει ηλεκτρονικά αριθμό π.χ. 23).
  • Ακολούθως εμφανίζεται χειρόγραφη συνταγή, η οποία εκτελείται ηλεκτρονικά και λαμβάνει αρ. 24 και χειρόγραφα επί της συνταγής συμπληρώνεται ο αριθμός 24.)
  • Σε περίπτωση εκτέλεσης χειρόγραφων συνταγών που δεν δύνανται να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά (π.χ. συνταγές με γαληνικά σκευάσματα, εμβόλια απευαισθητοποίησης), καθώς και σε περίπτωση που δεν υποστηρίζεται από το ηλεκτρονικό σύστημα του φαρμακείου η αύξουσα συνεχής αρίθμηση του 2 συνόλου των συνταγών, το σύνολο των συνταγών θα φέρει χειρόγραφη αύξουσα συνεχή αρίθμηση και η καταχώριση θα γίνεται σε χειρόγραφες ειδικές καταστάσεις.»

 

Επίσης ο Οργανισμός ενημερώνει ότι «εξαιτίας προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά τη παραλαβή των υποβολών των φαρμακείων μηνών αναφοράς 11/2014 και 12/2014, οι οδηγίες του Οργανισμούτροποποιούνται ως προς τα παρακάτω:

  • Η υποβολή της πρωτότυπης Συγκεντρωτικής Κατάστασης Πληρωμής (ΣΚΠ), των πρωτοτύπων τιμολογίων και του ενός αντιγράφου του Συνοδευτικού Σημειώματος Υποβολής (ΣΣΥ) γίνεται ξεχωριστά εκτός του φακέλου των συνταγών, όπως ίσχυε στο παρελθόν.

 

Η εφαρμογή του νέου τρόπου κατάθεσης φακέλων φαρμακείων θα ξεκινήσει από την υποβολή των στοιχείων που θα υποβληθούν στις 5 πρώτες εργάσιμες ημέρες του Φεβρουαρίου 2015 (υποβολές μηνός αναφοράς 01/2015).»

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών
Αφορά τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών σκευασμάτων






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση