Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


'Αγρια κόντρα ΠΦΣ με τον ΣΕΙΒ για το clawback των ιατροτεχνολογικών προϊόντων

12/9/2024 2:24:55 πμ
Δηλώσεις Απόστολου Βαλτά στο f.daily
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των φαρμακοποιών (ΠΦΣ) και των εκπροσώπων του Συνδέσμου Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς οι εταιρείες έχουν ζητήσει τη μετακύλιση του clawback των ταινιών μέτρησης σακχάρου προς τα φαρμακεία. Μάλιστα στις αρχές Αυγούστου το ΔΣ του ΣΕΙΒ είχε αποστείλει σχετική επιστολή προς τον υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ζητώντας αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά τη σύμβαση ιατροτεχνολογικών προϊόντων με τους φαρμακοποιούς, με μετακύλιση του clawback των ιατροτεχνολογικών προϊόντων προς τα φαρμακεία, μέσω της αύξησης του rebate αυτών των προϊόντων. 


Μετά από αυτήν την εξέλιξη, σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ αναφέρει πως ο ΣΕΙΒ χρησιμοποίησε βαριές, αβάσιμες και απαξιωτικές εκφράσεις προς τον ΠΦΣ, ενώ παράλληλα τον κατηγορεί ότι προσπάθησε να διαστρεβλώσει την αλήθεια.


«Μας προσάπτετε λαϊκισμό και με ύφος προσβλητικό μας καταγγέλλετε ψευδώς ότι είμαστε δήθεν συκοφάντες και ότι δήθεν διαστρεβλώνουμε τις θέσεις σας, στο κείμενο της πρόσφατης επιστολής μας προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας! Επομένως όλες αυτές οι φράσεις αλλά και οι δικαιολογίες που χρησιμοποιείτε είναι απαράδεκτες. Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι πολλές εταιρείες, οι οποίες επικοινώνησαν μαζί μας, όπως οι Karabinis, Anats, Ascencia Diabetes Care, Μed Τrust-Wellion, μας δήλωσαν εγγράφως ότι δεν συμφωνούν με την απόφαση του ΣΕΙΒ. Μήπως η απόφαση εν τέλει για την πρόταση, την οποία διαμορφώσατε προς τον υπουργό, προέρχεται από συγκεκριμένα συμφέροντα εταιρειών εκ του ΣΕΙΒ που αποσκοπούν σε ίδιον όφελος, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν και να αποκρύψουν το γεγονός ότι η πολιτική ορισμένων εκ των εταιρειών του κλάδου σας συμβάλλει στην προκλητή ζήτηση και στην αύξηση τη δαπάνης της κατηγορίας των αναλωσίμων Σ.Δ.»; αναφέρει ο ΠΦΣ.


Οι φαρμακοποιοί εξηγούν ότι κατά την εκτέλεση των γνωματεύσεων των αναλωσίμων του σακχαρώδη διαβήτη και τη διάθεση των προϊόντων αυτών από τον φαρμακοποιό, αυτά συνοδεύονται από συσκευές μέτρησης των ιατροτεχνολογικών εταιρειών, προκαλώντας έτσι κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. «Αλήθεια αυτές τις συσκευές ποιος τις χορηγεί δωρεάν στους ιατρούς; Προκαλείται επίσης προκλητή ζήτηση και με πολλές άλλες εμπορικές ενέργειες, μεθοδεύσεις και πολιτικές που χρησιμοποιούν εταιρείες σας», τονίζεται χαρακτηριστικά. 


«Οι μεθοδεύσεις αυτές του ΣΕΙΒ και η πρόταση που κατέθεσε στο υπουργείο Υγείας που κατ΄ ουσίαν μετακυλίει το clawback στα φαρμακεία είναι απαράδεκτη και δεν απηχεί την άποψη των εταιρειών του κάδου. Απαντάμε έντονα στο προκλητικό και απαξιωτικό ύφος της επιστολής για να γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί το πώς σκέπτονται και λειτουργούν ορισμένες εταιρείες που διακινούν τις ταινίες μέτρησης σακχάρου», δήλωσε στο f.daily ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου ζητά την άμεση λήψη μέτρων από τους συναρμόδιους φορείς
Κάνει λόγο για «απαράδεκτη πρόκληση προς τους φαρμακοποιούς»






Σχετικά άρθρα

Συνελήφθησαν γιατροί και φαρμακοποιοί για απάτες εις βάρος του ΕΟΠΥΥ
Στα χέρια της αστυνομίας και ιδιοκτήτρια φαρμακαποθήκης
Τα γαληνικά σκευάσματα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς
Οι ελλείψεις φαρμάκων και οι εξατομικευμένες ανάγκες οδηγούν τους ασθενείς στα φαρμακεία με εργαστήριο
ΦΣΘ: Λειτουργία εικονικού φαρμακείου στην παραλία της Θεσσαλονίκης
Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού