Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αγκάθι η εταιρική σύνθεση της ΕΠΕ για τα φαρμακεία

30/10/2015 12:23:20 μμ
Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι θα προστατέψει το μικρό φαρμακείο και το φάρμακο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η ασφάλεια και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς μέσω της προστασίας του φαρμάκου ως κοινωνικού αγαθού και της επιβίωσης του μικρού φαρμακείου παραμένουν οι κύριοι στόχοι του υπουργείου υγείας, ακόμα και μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που απελευθερώνει εν μέρει το ιδιοκτησιακό. Αυτά δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη συνέντευξη τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα.


Το "αγκάθι" της υπουργικής απόφασης είναι και για την κυβέρνηση η εταιρική σύνθεση της ΕΠΕ, για την οποία υπάρχουν προβληματισμοί αλλά και κίνδυνοι (για το ποιοι μπορούν να μετέχουν σε μια τέτοια σύνθεση). Όλα αυτά -διαβεβαιώνει ο υπουργός- ότι θα επιλυθούν με άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου που θα ακολουθήσουν στην πορεία. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, έγιναν συμβιβασμοί προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα με τους δανειστές, αν και μέτρα σαν και αυτά είναι αντίθετα με την ιδεολογία της κυβέρνησης.

Γι' αυτό εξάλλου και επέλεξε τη στήριξη και πριμοδότηση των συνεταιριστικών σχημάτων (σ.σ. σύμφωνα με την απόφαση, από τα νομικά πρόσωπα, μόνο οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών μπορούν να μετέχουν στη σύνθεση του φαρμακείου), παράμετρος η οποία δεν αποτελεί μνημονική υποχρέωση, αλλά έρχεται ως αντιστάθμισμα στους φαρμακοποιούς.


Ο υπουργός επίσης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια, άρα δεν αναμένεται σημαντική αύξηση στον αριθμό των φαρμακείων που θα εντείνουν τον ανταγωνισμό. Τόνισε επίσης ότι τα υπάρχοντα φαρμακεία μένουν ευεπηρέαστα όσον αφορά τη νομική τους μορφή, ενώ για τις νέες άδειες θα μπορεί να επιλεχθεί όποια νομική μορφή επιθυμούν οι ενδιαφερόμενοι, πλην της Α.Ε.


Πέρα από το ιδιοκτησιακό, ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένεται άμεσα και το νέο δελτίο τιμών. 

Τέλος, το υπουργείο αποφασίζει την ενεργό συμμετοχή των φαρμακοποιών στη φαρμακευτική πολιτική, συστήνοντας μια ομάδα εργασίας, η οποία θα αποτελείται από στελέχη του υπουργείου υγείας, του Π.Φ.Σ. και τους νομικούς συμβούλους του Συλλόγου, ώστε να εισηγηθούν απαιτούμενες αλλαγές. Θα εξεταστεί ακόμα και η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα αλλά και η αύξηση της διείσδυσης στην αγορά των γενόσημων φαρμάκων.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση