Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αγανακτισμένοι οι φαρμακοποιοί με τις δηλώσεις Βαρουφάκη

8/5/2015 3:44:01 μμ
Ζητούν άμεσα διευκρινίσεις από την κυβέρνηση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

 



Με σκληρές εκφράσεις όπως "γελοιοποίηση του όρου αριστερά, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία αγκαλιά με τα διαπλεκόμενα" αλλά και για "αχαριστία, υποκρισία και αδιαφάνεια", κατηγορούν τη κυβέρνηση κορυφαίοι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με αφορμή τις αλλαγές που επέρχονται στο ΦΠΑ.


Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο «European Business Summit» ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για "απελευθέρωση των προδιαγραφών και των ΜΗΣΥΦΑ".

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, προαναγγέλλοντας πακέτο παρεμβάσεων για την αγορά προϊόντων μεταξύ των οποίων και την αγορά ενέργειας , προτίθεται να:


  •  Απελευθερώσει τις προδιαγραφές προϊόντων (π.χ. γαλακτοκομικών προϊόντων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων).


Την ίδια στιγμή διαρρέονται πληροφορίες που θέλουν τους θεσμούς να ασκούν έντονες πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιτραπεί η πώληση των ΜHΣΥΦA και από άλλα κανάλια διανομής πλην των φαρμακείων.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ανδρέας Σοφιανόπουλος, μόλις ενημερώθηκε για το θέμα και σε μια πολύ σκληρή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό αναφέρει:


«Έντιμος συμβιβασμός ή πάση θυσία στην εξουσία;»


«Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,


Διαβάζοντας σήμερα το δελτίο τύπου που εξεδόθη από τον υπουργό οικονομικών κ. Βαρουφάκη, είμαι σχεδόν πλέον πεπεισμένος ότι ματαίως αναμένουμε από την κυβέρνηση σας, όχι απλά συμβιβασμό, αλλά ούτε καν έντιμο. Διότι εκφράσεις όπως: «εμπόδια στη διακίνηση προϊόντων», «απελευθέρωση προδιαγραφών προϊόντων» και «συντεχνιακών περιορισμών στη λειτουργία της αγοράς» αναφερόμενος ως παράδειγμα στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι απόψεις αυτές όχι απλά συμβαδίζουν με τις απόψεις του κ. Χατζηδάκη και του κ. Στουρνάρα, αλλά μάλλον τις ξεπερνούν. Και αναφέρομαι στις απόψεις αυτές, διότι αν υλοποιηθεί η ??απελευθέρωση?? του καναλιού διανομής προς τα super market, δεν θα έχετε κάνει απλά το χατίρι της τρόικα, δεν θα έχετε αλλοιώσει στην πράξη την υποτιθέμενη ιδεολογική σας τοποθέτηση, δεν θα έχετε απλά ενισχύσει το ισχυρότερο καρτέλ της χώρας, τα super market, δεν θα έχετε εξαπατήσει ένα ολόκληρο κλάδο, θα έχετε δώσει το στίγμα σας πως προκειμένου να παραμείνετε πρωθυπουργός, παραφράζοντας και λίγο τον Λένιν (που τον θυμήθηκα τώρα), είστε διατεθειμένος να συνεργαστείτε ακόμα και με τον διάβολο. Και η κίνηση αυτή κύριε πρωθυπουργέ, αν θέλετε να μιλήσουμε και λίγο πολιτικά, θα σηματοδοτεί και τη γενικότερη στροφή της πολιτικής όλης σας της κυβέρνησης προς ένα συνολικό μοντέλο το οποίο δεν συνάδει, επιεικώς γραφόμενο, με ότι έχετε πρεσβέψει ως τώρα.

Αλλά, αν όλα αυτά ισχύουν, τότε γιατί μας καλέσατε το πιο κρύο βράδυ του Φλεβάρη στις πλατείες να σας στηρίξουμε για δεύτερη φορά μετά τις εκλογές;;

 


Επίσης , με μια οργισμένη ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΔΣ του ΠΦΣ, Κώστας Λουράντος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνει ότι « οι φαρμακοποιοί δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι».


Στο σημείωμα του τονίζει :


«Οι συμφωνίες που γίνονται από την τωρινή κυβέρνηση ΑΝ δεν διαφέρουν στην ουσία από τις συμφωνίες που έκανε η προηγούμενη, έχουν τα ίδια αποτελέσματα, στην καθημερινότητα και στην βιωσιμότητα του κλάδου και ως τέτοια θα αντιμετωπιστούν με σφοδρότητα.

Ας το έχουν υπόψη τους, όσοι μας θεωρούν εύκολη λεία ή δεδομένους.

Η αχαριστία, η υποκρισία και η αδιαφάνεια είτε προέρχεται από αριστερή ή δεξιά κυβέρνηση είναι πάντα το ίδιο».


Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πληροφορήθηκε ο κ. Λουράντος τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ζήτησε άμεσα διευκρινίσεις για το θέμα από τους συνεργάτες του.


Οι συγκεκριμένες εξαγγελίες έρχονται σε απόλυτη σύγκρουση με όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ , στελέχη του οποίου μιλώντας στον ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ είχαν αποκλείσει την πιθανότητα εξόδου των ΜΗΣΥΦΑ από τα φαρμακεία, ενώ κατηγορηματικά είχαν αναφέρει πως τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να πωλούνται αποκλειστικά από τους φαρμακοποιούς.


Ήδη, δεκάδες φαρμακοποιοί οι οποίοι επικοινωνούν διαδικτυακά με τον ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών και απαιτούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει πως η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ θα γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.



Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση