Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


'Αδειασαν οι αιμοδοσίες των νοσοκομείων

29/8/2017 12:28:39 μμ
Τι απαντά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Tο τραγικό πρόβλημα με την έλλειψη αίματος στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων επισημαίνουν με επιστολή τους οι Νοσοκομειακοί Γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Στη χώρα μας είναι γνωστό ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια αντιμετωπίζουμε πρόβλημα λόγω των ελλείψεων σε αίμα. Το πρόβλημα οξύνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχει τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στις ανάγκες και στη διαθεσιμότητα αίματος διαχρονικά.


Τα αίτια είναι πολλαπλά:

  •  Σε επίπεδο εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης του πληθυσμού.
  •  Σε επίπεδο οργάνωσης λήψης και διάθεσης των οργανωμένων τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία.

«Έχουμε επισημάνει κατ' επανάληψη την υποβάθμιση συνολικά των αιμοδοσιών τα τελευταία χρόνια και το κλείσιμο μερικών μονάδων (Νοσοκομείο Πατησίων, αιμοδοσία ΙΚΑ οδού Πειραιώς κ.λπ.) καθώς και τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στις αιμοδοσίες που λειτουργούν.

Μαζί με όλους τους συναδέλφους έχουμε αγωνιστεί και έχουμε διεκδικήσει τη λήψη πρακτικών μέτρων από την Πολιτεία και την εκάστοτε πολιτική ηγεσία ώστε να εκλείψει μια για πάντα το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο που αποτελεί ντροπή για την υγεία του ελληνικού λαού και τον πολιτισμό μας.


Δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία το γεγονός ότι τους καλοκαιρινούς μήνες δεν γίνονται εξορμήσεις αιμοδοσίας και το γεγονός ότι την ίδια περίοδο έχουμε αύξηση τροχαίων ατυχημάτων. Επίσης, την ίδια περίοδο πρέπει να αντιμετωπίζονται και τα προγραμματισμένα περιστατικά.

Εμείς σαν νοσοκομειακοί γιατροί αναδεικνύουμε για ακόμα μία φορά το σοβαρό αυτό θέμα και διεκδικούμε:

  • Να ανοίξουν όλες οι αιμοδοσίες που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια.
  • Να γίνει άμεση πρόσληψη προσωπικού όλων των κλάδων (γιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων, διοικητικών), ώστε να αυξηθούν οι βάρδιες λειτουργίας για τους αιμοδότες και να υπάρχει δυνατότητα πλήρους προγράμματος εξορμήσεων όλο το χρόνο.
  • Σύγχρονο εξοπλισμό, επαρκείς χώρους και κάλυψη όλων των αναγκών σε αντιδραστήρια για τις αιμοδοσίες.
  • Εάν δεν υλοποιηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις, όσες ηρωικές προσπάθειες και να κάνει το προσωπικό, το πρόβλημα θα υπάρχει.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας που έχει την ευθύνη για την αυτάρκεια της χώρας σε αίμα, σε ανακοίνωση του τονίζει πως έχει δραστηριοποιηθεί ήδη από τα μέσα Ιουνίου ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις.


Όπως επισημαίνει το Κέντρο:

  •  Η Ελλάδα το 2016 συνέλεξε 580.000 μονάδες αίμα και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι η 1η χώρα διεθνώς στη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό (58,8 μονάδες ανά 1000 κατοίκους).
  •  Οι εθελοντές αιμοδότες είναι 350.000 και από αυτούς συλλέγεται το 58% του αίματος.
  •  Σύμφωνα με όλους τους αλγορίθμους του ΠΟΥ (εθελοντές% πληθυσμού, συλλεγόμενες μονάδες > 5% πληθυσμού, συλλογή > 37 μονάδες /1000 κατοίκους) η χώρα όφειλε να είναι παραπάνω από αυτάρκης σε αίμα.
  •  Κανένα τακτικό χειρουργείο δεν αναβλήθηκε στον Ευαγγελισμό, όπως μας ενημέρωσε η Αιμοδοσία και η Διοικήτρια νοσοκομείου, οι δε εργαζόμενοι του νοσοκομείου αποτέλεσαν παράδειγμα προσερχόμενοι μαζικά να αιμοδοτήσουν μέσα στον Αύγουστο.
  •  Η αιμοδοσίες των νοσοκομείων Πατησίων και ΙΚΑ Πειραιώς συνέλεγαν 8600 μονάδες ετησίως, δηλαδή η συνεισφορά τους στη συλλογή της χώρας ήταν αμελητέα (1,4%).
  • Το Υπουργείο Υγείας και το Ε.ΚΕ.Α. επιχειρούν τα τελευταία δύο χρόνια την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Αιμοδοσίας της χώρας σε Εθνικό Σύστημα Αίματος με κεντρική συλλογή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics