Κινέζοι ερευνητές δήλωσαν στο BBC ότι υπέβαλαν κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα σε χειρουργική επέμβαση ακριβείας, για να τα θεραπεύσουν από γενετικές παθήσεις και ελπίζουν ότι μια μέρα θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν πληθώρα κληρονομικών παθήσεων.
Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Sun Yat-sen χρησιμοποίησε τη μέθοδο της επεξεργασίας γονιδιώματος για τη διόρθωση μιας συγκεκριμένης μετάλλαξης σε ένα από τα τρία εκατομμύρια «δεδομένα» του γενετικού μας κώδικα, με στόχο την αντιμετώπιση της μεσογειακής αναιμίας. Η μέθοδος αυτή συμβάλλει στην τροποποίηση των θεμελιωδών δομικών λίθων του DNA: τις χημικές βάσεις αδενίνη, κυτοσίνη, γουανίνη και θυμίνη, γνωστά και με τα αντίστοιχα αγγλικά αρχικά τους A, C, G και T. Όλες οι οδηγίες για την κατασκευή και λειτουργία του ανθρώπινου σώματος βρίσκονται κωδικοποιημένες στους συνδυασμούς των τεσσάρων αυτών χημικών βάσεων.
Ένας από τους ερευνητές, ο Junjiu Huang, δήλωσε στο BBC: «Είμαστε οι πρώτοι που αποδείξαμε ότι μέσω της μεθόδου της επεξεργασίας γονιδιώματος, η θεραπεία γενετικών παθήσεων είναι εφικτή».
Τα πειράματα διεξήχθησαν σε ιστούς ασθενών με μεσογειακή αναιμία και σε ανθρώπινα έμβρυα που δημιουργήθηκαν μέσω της διαδικασίας της κλωνοποίησης.