Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Θάνατος ανεμβολίαστου βρέφους εξαιτίας της ιλαράς

27/10/2017 10:41:36 πμ
Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί και στην Ελλάδα, αναφέρουν οι παιδίατροι
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Εντείνονται οι ανησυχίες και στην Ελλάδα μετά το θάνατο ενός βρέφους 11 μηνών, το οποίο νόσησε από ιλαρά. Οι ειδικοί έχουν εδώ και χρόνια επισημάνει ότι ήταν θέμα χρόνου να καταγραφούν θάνατοι ανεμβολίαστων παιδιών και στη χώρα μας, εξαιτίας της άρνησης μερικών γονιών να χορηγούν τα εμβόλια MMR.


Σύμφωνα με πληροφορίες το βρέφος έπασχε από υποκείμενη δυστροφία και πρόκειται για αγοράκι Ρομά το οποίο δεν είχε εμβολιαστεί σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων. Το άτυχο βρέφος κατέληξε από σηψαιμία, μία από τις βασικές θανατηφόρες επιπλοκές της νόσου.


Όπως προκύπτει από το δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν 42 κρούσματα ιλαράς, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 326. Πρόκειται κυρίωςγια άτομα ελληνικής υπηκοότητας, περισσότερο μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και νεαρά άτομα από το γενικό πληθυσμό (25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Στα καταγεγραμμένα κρούσματα υπάρχουν και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.


Δεδομένου ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας (πλην Αττικής και Πελοποννήσου όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των περιστατικών ιλαράς), οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.


Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πλέον καλύπτεται το 98% των υπαλλήλων της παγκοσμίως
Για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά λοιμωδών παθήσεων






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics