Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


"Θάνατος" θαμμένος στο χιόνι

22/8/2016 4:59:41 μμ
Ανησυχία εκφράζουν οι Ρώσοι επιστήμονες.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επαναφέρει ασθένειες του παρελθόντος; Η απάντηση είναι πλέον ναι, καθώς βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να επιστρέψει η ευλογιά σύμφωνα με τους Ρώσους επιστήμονες.


Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1890 η πόλη Κολύμπα στην ανατολική Σιβηρία μαστιζόταν από μια μεγάλη επιδημία ευλογιάς. Το 40% του πληθυσμού πέθανε από την ασθένεια και τα πτώματα θάφτηκαν στο χιόνι.


Με την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου οι μόνιμοι πάγοι αρχίζουν να λιώνουν. Φέτος το καλοκαίρι ορισμένα τμήματα της Σιβηρίας έλιωσαν με τριπλάσιο ρυθμό από τον συνηθισμένο. Αυτό έχει ως επακόλουθο να εμφανίζονται σώματα των θυμάτων της ευλογιάς που ήταν θαμμένα τόσα χρόνια στο χιόνι με κίνδυνο να ξεσπάσει μια νέα επιδημία σήμερα.


Μια άλλη επιδημία λόγο κλιματικής αλλαγής που χτύπησε την Ρωσία είναι αυτή του άνθρακα στη χερσόνησο Γιαμάλ στη βόρεια Σιβηρία. Ήδη έχουν μολυνθεί 24 άτομα με ένα παιδί να μετράται ως θύμα ενώ πάνω από 2.300 τάρανδοι βρήκαν θάνατο από το ίδιο βακτήριο.


Οι τοπικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το λιώσιμο των πάγων ευθύνεται καθώς βοήθησε το μικρόβιο να βγει από το χώμα στην επιφάνεια ύστερα από 70 χρόνια. Εικάζεται πως πηγή του άνθρακα είναι πτώματα ανθρώπων και ταράνδων που ήταν θαμμένα στο χιόνι.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εμφανίζονται ταυτόχρονα κρούσματα Covid-19, γρίπης και ιού RSV
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics