Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Θα πωλούν φάρμακα η TEVA, τα πολυκαταστήματα, τα Lidl και τα Jumbo;

2/7/2014 2:35:42 μμ
Διαβάστε την αποκλειστική έρευνα του Φαρμακευτικού Κόσμου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

 




Η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που επέφερε η ψήφιση του Ν. 4254/2014 εκτιμάται ότι θα φέρει πρωτόγνωρες ανατροπές τα προσεχή χρόνια στον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών φαρμακείων.


Οι φήμες, τόσο πριν όσο και μετά την ψήφιση του νέου νόμου, διαδέχονται η μία την άλλη προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του κλάδου αλλά και το σκεπτικισμό σε όσους υπηρετούν επί χρόνια το χώρο του φαρμάκου, έχοντας υποστεί μειώσεις ποσοστών κέρδους, rebate, ανεξόφλητες συνταγές και «κυβερνητικά χρέη» και μάλιστα όλα αυτά σε συνδυασμό με τη συνολική «φτωχοποίηση» που επέφεραν τα μνημόνια στον πληθυσμό.


Παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς διαχέουν πληροφορίες (ίσως προσπαθώντας να καταγράψουν τις πρώτες αντιδράσεις) ότι κολοσσοί όπως η βρετανική Boots, η οποία ελέγχει πάνω από 2.500 φαρμακεία στην Αγγλία, αλλά και η ισραηλινή Super Pharma με 160 καταστήματα και παράλληλη επιχειρηματική δράση σε Πολωνία και Κίνα εποφθαλμιούν τα μικρομεσαία ελληνικά φαρμακεία, πολλά από τα οποία αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, δύο ακόμη πολυεθνικά μεγαθήρια, η CVS Caremark με 26.000 φαρμακοποιούς στο ενεργητικό της και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ WalMart με 4.200 φαρμακεία να έχουν ανοίξει εντός των καταστημάτων της (πηγή: reporter.gr), ενδεχομένως να θελήσουν να δώσουν το στίγμα τους στην ελληνική αγορά, με δεδομένο ότι το δυναμικό τους επιτρέπει την παραγωγή γενοσήμων με τη δική τους επωνυμία και μάλιστα με κόστη εξαιρετικά χαμηλά.


Είναι πλέον θέμα χρόνου, τονίζουν κύκλοι της αγοράς, να εμφανιστούν ξένες αλυσίδες φαρμακείων και στη χώρα μας, αρκεί να συμφωνηθούν τα σημεία πώλησης και να βρεθούν οι επιχειρήσεις που θα θεωρούν συμφέρουσα μια τέτοια επιλογή. Ο «Φαρμακευτικός Κόσμος» σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσει τις προθέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων, αναζήτησε τις απόψεις και τις προθέσεις τους στο ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της λιανικής πώλησης του φαρμάκου μέσω δημιουργίας φαρμακείων.


 

Όμιλος Μαρινόπουλος Α.Ε.


Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο λειτουργίας φαρμακείων μέσα στα καταστήματά της μετά τις αλλαγές που επήλθαν στο θεσμικό πλαίσιο. Όπως ανέφερε πρόσφατα στην εφημερίδα «Ημερησία» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας, Γιώργος Βογιατζάκης, η «Μαρινόπουλος» βλέπει θετικά τις κινήσεις που γίνονται για την απελευθέρωση των αγορών και τονίζει πως μελετά με ενδιαφέρον τις δυνατότητες που πλέον παρέχει ο νόμος για το άνοιγμα φαρμακείων μέσα στα σούπερ μάρκετ, με τη μορφή του shop in shop. Ο κ. Βογιατζάκης υπογραμμίζει επίσης ότι είναι υπέρ των ενεργειών που συμβάλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και δηλώνει πως η εταιρεία Μαρινόπουλος είναι έτοιμη να υιοθετήσει οτιδήποτε αυξάνει τις επιλογές των καταναλωτών που επισκέπτονται τα καταστήματά της.


Lidl Hellas και ΣΙΑ


Η γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl, η οποία διαθέτει περισσότερα από 200 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, στην ερώτηση του «Φαρμακευτικού Κόσμου» για το εάν επεξεργάζεται σχέδια λιανικής πώλησης φαρμάκων μέσω των καταστημάτων της, άφησε το ενδεχόμενο ανοικτό προς το παρόν, θεωρώντας ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθούν όλες οι παράμετροι του εγχειρήματος. Συγκεκριμένα, η θέση της εταιρείας είναι πως «οι αλλαγές που επέφερε η ψήφιση του νέου πολυνομοσχεδίου στον τομέα των φαρμάκων αποτελεί μια πρόσφατη εξέλιξη και η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην εξέταση αυτής της δυνατότητας. Αφού λάβουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους του θέματος και τις περαιτέρω εξελίξεις θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο αυτό. Επί του παρόντος δεν έχουμε κάποια ανακοινώσιμη θέση».


Jumbo


Με πάνω από 60 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, η αλυσίδα Jumbo κρατά τα ηνία στον κλάδο του παιχνιδιού με μερίδιο που ξεπερνάει το 35%. Οι επενδυτές «πίνουν νερό» στο όνομα του «Mr Jumbo», αφού οι μετοχές του βρίσκονται συχνά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τους 20 τελευταίους μήνες. Ο όμιλος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, καθώς οι πληροφορίες ήθελαν τον ιδιοκτήτη του να πιέζει το υπουργείο Ανάπτυξης να φέρει τις επίμαχες διατάξεις στη Βουλή, ώστε να μπορέσει να μπει με τον ίδιο δυναμισμό και στο χώρο των φαρμακείων. Η απάντηση όμως που πήραμε διαψεύδει αυτές τις φήμες. Με άμεσο και απόλυτο τρόπο ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου ξεκαθαρίζει: «Επανειλημμένα έχουμε δηλώσει ότι ούτε ενδιαφερόμαστε ούτε ενδιαφερθήκαμε ποτέ να ασχοληθούμε με την πώληση και διάθεση προϊόντων φαρμάκων από το δίκτυο καταστημάτων της Jumbo».


Πολυκαταστήματα


Τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε πολλές επαρχιακές πόλεις, έχουν δημιουργηθεί τεράστιες αλυσίδες καταστημάτων που καλύπτουν τις ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών, διαθέτοντας τμήματα γυναικείας, ανδρικής και παιδικής μόδας, τμήματα καλλυντικών και ειδών σπιτιού αλλά και προσφέροντας συνολικές υπηρεσίες που δύσκολα παρέχονται σε μπουτίκ ή σε άλλα καταστήματα. Θα μπορούσαν αυτοί οι τόποι μαζικού καταναλωτισμού να φιλοξενήσουν και φαρμακεία εντός των χιλιάδων τετραγωνικών τους; Η απάντηση είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη. Επώνυμες μάρκες ρούχων και γνωστά καλλυντικά επιφέρουν αποδεδειγμένα και σταθερά κέρδη σε αυτές τις επιχειρήσεις. Για το πιθανό άνοιγμα ενός φαρμακείου δεν υπάρχουν προς το παρόν μετρήσιμοι και σταθεροί όροι εισροής κερδών, σημειώνει στέλεχος μεγάλου πολυκαταστήματος του κέντρου των Αθηνών. «Αν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί κρίνουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι κερδοφόρο, είναι κάτι που θα το εκτιμήσουμε μελλοντικά και μόνο στην περίπτωση που ο ίδιος ο κλάδος των φαρμακοποιών μας ζητήσει χώρο και τεχνογνωσία», επισημαίνει το στέλεχος που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του.

 


TEVA HELLAS A.E.


Στο μάτι του κυκλώνα και των φημών βρέθηκε για 2η φορά και η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Teva. Πολλοί ήταν αυτοί που διέδιδαν πως η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες συνεννοήσεις με ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, με στόχο να εξαγοράσει μαζικά και «αντί πινακίου φακής» φαρμακεία της γειτονιάς. Η εταιρεία, μέσω του προέδρου και διευθύνοντα Συμβούλου της, Κωνσταντίνου Φιτσώρου, τονίζει σχετικά με τη δημιουργία αλυσίδας φαρμακείων:

«Σε ό,τι αφορά πρόσφατα δημοσιεύματα, αναφορικά με την πρόθεση της Teva να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον κλάδο των φαρμακείων, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι η Teva δεν σχεδιάζει τη δημιουργία ή την απόκτηση φαρμακείων στην Ελλάδα. ?λλωστε πουθενά στον κόσμο η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας δεν περιλαμβάνει αυτή τη δραστηριότητα».


Βάσω Καλυβιώτη


 

 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση