Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Θα μειώσουν τις δαπάνες τα βιο-ομοειδή φάρμακα;

9/10/2014 8:59:21 πμ
Είναι αντίγραφα φαρμάκων αλλά όχι γενόσημα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Η εμφάνιση των βιο-ομοειδών φαρμάκων θα μπορούσε να μειώσει τις δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την υγεία από 11 έως και 33 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020, υποστηρίζει μια νέα έκθεση του Thomson Reuters BioWorld την οποία και δημοσιεύει το ηλεκτρονικό περιοδικό Pharma Journal.


Τα βιο-ομοειδή φάρμακα είναι προϊόντα βιοτεχνολογίας που παράγονται από πρωτεΐνες και άλλα μεγάλα μόρια, τα οποία θεωρούνται "αντίγραφα” των πρωτότυπων και τιμολογούνται από 20 έως και 30% χαμηλότερα. Απαιτούν ωστόσο εκτεταμένες κλινικές και εργαστηριακές δοκιμές προκειμένου να λάβουν έγκριση κυκλοφορίας, ενώ δεν υπάρχουν και επιστημονικές εγγυήσεις ότι τελικά θα είναι ίδια με τα πρωτότυπα φάρμακα.

Ο λόγος που πολλές φαρμακευτικές εταιρίες έχουν οδηγηθεί στη δημιουργία βιο-ομοειδών προϊόντων, είναι η λήξη της πατέντας πολλών σκευασμάτων τους κατά τα επόμενα χρόνια.

Οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι τα βιολογικά αυτά προϊόντα θα αποφέρουν περισσότερα από 250 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Τονίζουν ωστόσο ότι η επίπτωσή τους στην αγορά του φαρμάκου δεν θα είναι τόσο άμεση όσο αρχικά είχε προβλεφθεί, διότι παρόλο που μπορούν να μειώσουν το κόστος θεραπείας ασθενειών, δεν είναι το ίδιο φθηνά με τα γενόσημα.

Επίσης, πολλοί γιατροί σύμφωνα με την έκθεση εμφανίζονται επιφυλακτικοί στη χρήση των βιο-ομοειδών, αφού μπορεί τελικά να διαφέρουν αρκετά από το πρωτότυπα.

"Οι κυβερνήσεις και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις βασίζονται στα οφέλη των βιο-ομοειδών προκειμένου να δούνε σημαντικές αλλαγές την ανάπτυξη φαρμάκων και στο κόστος των ασθενών,” σχολίασε ο διαχειριστικός διευθυντής του Thomson Reuters Life Sciences, Jon Brett-Harris, προσθέτοντας ότι "τα βιο-ομοειδή θα πρέπει να παρέχουν την ανάλογη αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αναφοράς τους, σε μια τιμή την οποία θα μπορούν να αντέξουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς.”

Στη μελέτη της η εταιρία συμπεριέλαβε 245 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανάπτυξης, παραγωγής και διάθεσης βιο-ομοειδών προϊόντων, καθώς και 700 βιο-ομοειδή σκευάσματα τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης ή έχουν ήδη λάβει έγκριση κυκλοφορίας από ρυθμιστικές αρχές.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics