Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Θα επέλθει σύγκρουση Βορίδη- φαρμακοποιών;

30/6/2014 11:15:56 πμ
Αν πάντως μειωθεί το κέρδος θα κλείσουν τα 2/3 των φαρμακείων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Ο νέος υπουργός Υγείας μέχρι τώρα είχε ευχάριστες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των υγειονομικών φορέων, τι θα κάνει όμως με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, οι οποίοι έχουν ζητήσει επίμονα συνάντηση μαζί του εδώ και εβδομάδες –κάτι που αναβάλλεται εκ μέρους του υπουργείου- και μάλλον θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη σύγκρουση του Βορίδη με τα μεγάλα και φλέγοντα θέματα του υπουργείου που πρόσφατα ανέλαβε.

Το πιο ακανθώδες και επείγον θέμα είναι, η μείωση του ποσοστού κέρδους στα φάρμακα για το οποίο πιέζει αφόρητα η τρόικα και οι δανειστές.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κωνσταντίνος Λουράντος, σε πρόσφατη συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό, τόνισε για το θέμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους , ότι «με καμία μείωση ποσοστού κέρδους δεν συμβιβάζεται ο φαρμακευτικός κλάδος». Ο κ. Λουράντος χαρακτήρισε τις τιμές στην Ελλάδα «εξαιρετικά χαμηλές», προσθέτοντας ότι καλώς είναι χαμηλές αλλά ξεκαθάρισε μία περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, θα απειλήσει τη βιωσιμότητα των φαρμακείων και μάλιστα θεωρεί βέβαιο ότι θα κλείσουν τα 2/3 τους.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ, σημειώνει ότι ήδη το ποσοστό κέρδους (18,5%) στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι το 21,6%. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα απαιτεί περαιτέρω μείωση για να φτάσει στο 15%. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) παρά το γεγονός ότι το ποσοστό κέρδους είναι χαμηλό στο 3%, οι τιμές δεν μειώθηκαν, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν. Ο κ. Λουράντος δηλώνει ακόμη, ότι με τόσο χαμηλές τιμές στην Ελλάδα, είναι εύλογο να πραγματοποιούνται εξαγωγές σε πολλά σκευάσματα και ήδη εμβόλια και άλλα ευπαθή σκευάσματα που χρειάζονται ψυγείο αυτή την στιγμή είναι εξαφανισμένα από την αγορά.

Για την πολιτική διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ στα Σούπερ Μάρκετ, ο κ. Λουράντος υποστηρίζει ότι «τα Σούπερ Μάρκετ θέλουν να γίνουν φαρμακεία και όχι το αντίθετο», προσθέτοντας για παράδειγμα ότι μία γνωστή κρέμα, ευρείας κατανάλωσης, η οποία κοστίζει 4,99€, μπορεί το Σούπερ Μάρκετ να την πουλήσει ακόμη και 7€, ενώ εάν ένα φαρμακείο την πουλήσει έστω και 5€ θα έχει πρόβλημα.

'Aλλη μία «καυτή πατάτα» για τον κλάδο, είναι το clawback, καθώς φημολογείται ότι πρόθεση της τρόικας είναι το χαράτσι αυτό να μοιραστεί εκτός από τη φαρμακοβιομηχανία και στα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί, που ήδη πληρώνουν rebate, και δε συζητούν καν το clawback.

Πηγή: Sofokleousin.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση