Νέο τοπίο στην ξένη και εγχώρια φαρμακοβιομηχανία σηματοδοτούν οι νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων με τις εκτιμήσεις που μιλούν για συρρίκνωση του κλάδου διαρκώς να πληθαίνουν.
Με δεδομένο ότι η φαρμακευτική αγορά μειώνεται, τα στελέχη των επιχειρήσεων μελετούν προσεκτικά τις κινήσεις τους και προγραμματίζουν ανοίγματα σε άλλες αγορές προκειμένου να επιβιώσουν επιχειρηματικά.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά την διάρκεια εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, ο πρόεδρός της , Θεόδωρος Τρύφων, επέκρινε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση για την παντελή απουσία σχεδιασμού και πλάνου για την πολιτική του φαρμάκου κατά τα επόμενα χρόνια, την έλλειψη επενδυτικών κινήτρων, τις πρόσθετες επιβαρύνσεις και κυρίως τις συνεχείς μειώσεις των τιμών στα φάρμακα και ειδικά στα φάρμακα με χαμηλές τιμές. Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι «παρά τις δύσκολες συγκυρίες, οι βιομηχανίες έχουν διατηρήσει τις θέσεις εργασίας. Η φαρμακευτική βιομηχανία έχει δυνατότητες ανάπτυξης και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού. Για να πάνε όμως τα πράγματα μπροστά και να σταματήσει η φυγή των επιχειρήσεων στο εξωτερικό χρειάζεται να έχουμε ένα βιώσιμο μοντέλο για την εγχώρια αγορά φαρμάκου».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου, κ. Γιαννουλάτος, ανέφερε ότι στα μέσα Μαρτίου το υπουργείο Υγείας θα παρουσιάσει ένα πλαίσιο - μελέτη σχετικά με πρωτοβουλίες για την πολιτική φαρμάκου που θα αφορά τόσο το μέρος της κατανάλωσης όσο και την παραγωγή. «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε όποια αγορά έχει μπει διατηρεί υψηλό επίπεδο ποιότητας και είναι ανταγωνιστική».
Πάντως, στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις που έγιναν κατά τη
διάρκεια της εκδήλωσης αρκετοί τόνιζαν
πως πολλές από τις μικρές φαρμακοβιομηχανίες θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο
εξαιτίας των δελτίων τιμών του 2016 -2017 που κυριολεκτικά «σκοτώνουν» τις τιμές.
Πληροφορίες από http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1065144/erxontai-deals-sti-farmakobiomixania