Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


8 δισ.$ δαπάνησαν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τη διαφήμιση φαρμάκων το 2022

7/5/2023 7:23:08 μμ
Προτίμησαν την απευθείας προβολή στους καταναλωτές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκαν τα κόστη διαφήμισης φαρμάκων στην αγορά των ΗΠΑ το 2022 συγκριτικά με το 2021, αγγίζοντας συνολικά τα 8 δισ. δολάρια περίπου. Οι φαρμακευτικές δείχνουν να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι επιτρέπεται η διαφήμιση φαρμάκων απευθείας σε καταναλωτές (σε αντίθεση με τη χώρα μας) και δείχνουν σαφή προτίμηση στα αντίστοιχα κανάλια προβολής, επιλέγοντας κυρίως την τηλεόραση.


Αυτά αναφέρει το Fierce Pharma, καταγράφοντας τις 10 πιο δαπανηρές διαφημιστικές καμπάνιες για φαρμακευτικά προϊόντα στις ΗΠΑ, λαμβάνοντας στοιχεία από όλο το φάσμα των επιλογών προβολής (τηλεόραση, έντυπα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και streaming πλατφόρμες) από την εταιρεία διαφημιστικών πληροφοριών Vivvix. Στην 1η θέση, για 2η συνεχή χρονιά (αλλά με χαμηλότερες δαπάνες) είναι οι εταιρείες Sanofi and Regeneron και το dupilumab. Το μονοκλωνικό αντίσωμα για τις δερματίτιδες, το άσθμα, τη χρόνια ρινοκολπίτιδα κ.ά. σημείωσε πωλήσεις 8,7 δισ. δολαρίων πέρυσι. Οι δύο εταιρείες ξόδεψαν 491 εκατ. δολάρια σε διαφήμιση, εκ των οποίων τα 305,9 εκατ. δολάρια σε τηλεοπτικές καμπάνιες απευθείας σε καταναλωτές.


Στη 2η θέση είναι η AbbVie, η οποία δαπάνησε 425,9 εκατ. δολάρια για τον αναστολέα JAK upadacitinib. Το φάρμακο πέτυχε 52% αύξηση των πωλήσεων το 2022 (σε σύγκριση με το 2021) για τις ενδείξεις της αρθρίτιδας και άλλων ειδών, για την ατοπική δερματίτιδα και τον ελκώδη κολίτιδα. Τρίτη είναι η Takeda με το vedolizumab, το μονοκλωνικό αντίσωμα για τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, για το οποίο ξόδεψε 370,6 εκατ. δολάρια κυρίως σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης για τη νόσο και όχι σε άμεσες τηλεοπτικές διαφημίσεις, όπως οι προηγούμενοι.


Την 4η θέση καταλαμβάνει και πάλι η AbbVie με το risankizumab, το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο για την ψωρίαση, την ψωριασική αρθρίτιδα και τη νόσο Crohn που σημείωσε πωλήσεις ύψους 5,2 δισ. δολάρια. Το συνολικό κόστος για τη διαφήμισή του ανήλθε στα 228,9 εκατ. δολάρια και αφορούσε κυρίως προϊοντικές τηλεοπτικές διαφημίσεις. Στην 5η θέση της λίστας, με διαφημιστικές δαπάνες ύψους 185,6 εκατ. δολάρια, είναι οι εταιρείες Biohaven & Pfizer για το φάρμακο κατά της ημικρανίας rimegepant. Έως το Μάιο του 2022 η Biohaven, που κατείχε την άδεια του φαρμάκου, επένδυσε στο Twitter και σε χορηγίες αθλητικών δρώμενων, παρά το μικρό budget της, ενώ μετά την εξαγορά από την Pfizer διαφημίστηκε η διπλή δράση του φαρμάκου (πρόληψη και αντιμετώπιση) με τηλεοπτικά σποτ.


Τις υπόλοιπες 5 θέσεις κατέχουν: η Novo Nordisk για τις δύο αντιδιαβητικές θεραπείες με σεμαγλουτίδη (180,2 εκατ. δολάρια και 167,2 εκατ. δολάρια αντίστοιχα), οι Boehringer Ingelheim και η Eli Lilly για το empagliflozin με 158,6 εκατ. δολάρια, η Pfizer για τη θεραπεία σοβαρού εκζέματος abrocitinib με 156,9 εκατ. δολάρια και τέλος η Allergan της AbbVie για το Botulinum toxin με 136,6 εκατ. δολάρια.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του
Αποτελέσματα από την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα για την πρόσβαση στη φροντίδα υγείας






Σχετικά άρθρα

ΒΙΑΝΕΞ και ΒΙΑΝ στις 200 μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας
Στον θεσμό «Diamonds Of The Greek Economy»
Food Drive της ΠΕΦ και Μαζί για το Παιδί
Φέτος στηρίζουν 15 φορείς παιδικής προστασίας πανελλαδικά
ELPEN: Μια ακόμα παγκόσμια διάκριση για την ομάδα iGEM Πάτρας
Γεμίζει περηφάνια την εταιρεία που την υποστήριξε ενεργά