Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


6 μήνες περιθώριο για τα κέντρα εξωσωματικής που θέλουν άδεια λειτουργίας

17/3/2016 10:44:12 πμ
Πρέπει να καταθέσουν τον σχετικό φάκελο στην ΕΑΙΥΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo




 

Μόλις πριν λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα υπ? αριθ. 10/2016 (ΦΕΚ τ. Α' αρ. φ. 20/18.2.2016) για τους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ). Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσπίζονται οι όροι για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των ΜΙΥΑ. Πρόκειται για μια νομοθετική πράξη που η Ελλάδα και ο τομέας της  ΙΥΑ  περίμενε από καιρό. Αρμόδια αρχή για τη χορήγηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των ΜΙΥΑ ορίζεται η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.  


 Ξεκινούν οι αδειοδοτήσεις ΜΙΥΑ


 Μετά τη δημοσίευση του  ΠΔ  10/2016 η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ενημέρωσε σχετικά τις ήδη λειτουργούσες στην Ελλάδα ΜΙΥΑ και αναμένονται οι πρώτες αιτήσεις - φάκελοι για τη χορήγηση της ειδικής άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ΜΙΥΑ με το νέο, πλέον,  νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει το ανωτέρω ΠΔ. Η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων από τις ήδη λειτουργούσες ΜΙΥΑ ορίζεται σε 6 μήνες από τη δημοσίευση του ΠΔ και ακολουθούν οι έλεγχοι και οι αδειοδοτήσεις εντός 6 μηνών από την υποβολή του πλήρους φακέλου δικαιολογητικών και εγγράφων.


 Αδειοδοτήσεις και για τις Τράπεζες Κρυοσυντήρησης


 Στις 8.12.2015 δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση υπ αριθ.  Oικ 6901 (ΦΕΚ Β αρ.φ. 2639/8.12.2015) σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Τραπεζών  Κρυοσυντήρησης ανθρώπινων γαμετών, ωοθηκικού και ορχικού υλικού,  ζυγωτών και γονιμοποιημένων ωαρίων. Κατόπιν αυτού η ΕΑΙΥΑ ως εποπτεύουσα και αρμόδια αρχή θα ξεκινήσει τη διαδικασία χορήγησης ειδικών αδειών.


  'Ανοιξε ο δρόμος


  Με τη δημοσίευση του ΠΔ 10/2016 και της ΥΑ 6901/2015 ολοκληρώθηκε η απαραίτητη και σημαντικότατη νομοθετική πρωτοβουλία για τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας των ΜΙΥΑ και των Τραπεζών Κρυοσυντήρησης στην Ελλάδα  και ρυθμίζεται πολύ καλύτερα  ο τομέας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη
Βασική της προτεραιότητα να καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics