Έχει διαπιστωθεί ότι στις κοινότητες με την πιο ισχυρή πρωτοβάθμια περίθαλψη, ισχυρότερες υποδομές δημόσιας υγείας και μικρότερες κοινωνικές ευπάθειες, οι πολίτες είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19 λοίμωξη (έρευνα του Συνδέσμου Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας των ΗΠΑ). Επίσης η ιατρική φροντίδα κατ' οίκον μειώνει κατά 50% περίπου την ανάγκη νοσοκομειακής νοσηλείας, την ανάγκη για υποστήριξη οξυγόνου και το ποσοστό θνησιμότητας.
Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσαν ο ΙΣΑ και ο ΕΟΔΥ με τη συμμετοχή γιατρών ασθενών και φορέων από όλη την Ελλάδα. Οι διακεκριμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν στην επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αποτελεί βασικό πυλώνα στη θωράκιση των κοινωνιών απέναντι στις υγειονομικές απειλές.
Όπως επισημάνθηκε, η πανδημία ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα στην οργάνωση και λειτουργία της ΠΦΥ και της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε τις ανισότητες στην πρόσβαση και στην παροχή υπηρεσιών υγείας καθώς και την αξία της διασύνδεσης δημόσιας υγείας και ΠΦΥ. Παράλληλα, οι ομιλητές παρουσίασαν τα διαγνωστικά εργαλεία και τις νέες θεραπείες που προστέθηκαν στη φαρέτρα της επιστήμης και είναι πλέον διαθέσιμες και στους Έλληνες ασθενείς. Τονίστηκε ότι το εμβόλιο και οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις πρόληψης στην κοινότητα παραμένουν και στη νέα φάση της πανδημίας ισχυρά όπλα για την προστασία του πολίτη και της κοινωνίας.