Δύο Έλληνες συνελήφθησαν στη Βάρη, καθώς στο σπίτι τους εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός φαρμάκων – μαϊμού.
Ο 41χρονος και η 39χρονη είχαν σε αποθηκευτικό χώρο 2.051 συσκευασίες φαρμάκων, οι οποίες περιείχαν 150.947 δισκία και φιαλίδια, από περίπου 67 διαφορετικά είδη φαρμάκων, υλικά συσκευασίας, καθώς και έντυπα υλικά.
Βρέθηκαν επίσης τιμολόγια αγοράς, που προέρχονται από εταιρείες που δεν νομιμοποιούνται να πωλούν φάρμακα και μεγάλος αριθμός αποδείξεων αγοράς φαρμάκων, που προέρχεται από φαρμακεία του νομού Αττικής.
Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ψευδεπίγραφα φάρμακα δεν έφεραν την προβλεπόμενη ταινία που διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα και γνησιότητά τους.
Κάποια από τα συγκεκριμένα φάρμακα προορίζονται μόνο για νοσοκομειακή χρήση και χορηγούνται αποκλειστικά σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των παραπάνω στοιχείων εκτιμάται ότι οι συλληφθέντες προέβαιναν στην εμπορία και διάθεση των φαρμάκων αυτών.
Ο χώρος, όπου βρέθηκαν τα φάρμακα, δεν είχε την προβλεπόμενη άδεια και ήταν ακατάλληλος για τη φύλαξή τους, με αποτέλεσμα να υφίσταται κίνδυνος αλλοίωσης και επιμόλυνσής τους και κατΆ επέκταση κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία από την χρήση τους. Επίσης, πολλά σκευάσματα, που χρήζουν φύλαξης σε ψυγείο, βρέθηκαν εκτεθειμένα σε πάγκους της αποθήκης.
Όπως διαπιστώθηκε από τους υπαλλήλους του Ε.Ο.Φ., πρόκειται για ψευδεπίγραφα φάρμακα, καθώς δεν εντοπίστηκε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει την προέλευση, κατοχή, αποθήκευση και τον τρόπο διακίνησής τους, όπως δελτία αποστολής, ιατρικές συνταγές και τιμολόγια.
Στο σύνολο των κατασχεθέντων περιλαμβάνεται και αριθμός φαρμάκων, για τα οποία έχει εκδοθεί απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών ή πραγματοποιείται έκτακτη εισαγωγή από τον Ε.Ο.Φ., λόγω της έλλειψής τους στην ελληνική αγορά, γεγονός που ενέχει κινδύνους για τους ασθενείς, ενώ και αυξάνει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης για τη χώρα μας.
Η συνολική τους αξία ανέρχεται περίπου στις 22.707 ευρώ, ενώ συνεχίζεται ο έλεγχος ποιότητας και νομιμότητας από τον ΕΟΦ, προκειμένου να εξακριβωθεί η ακριβής αξία των φαρμάκων, ο συνολικός αριθμός τους, καθώς και το είδος τους.
Θα συνεχιστεί και ο φορολογικός έλεγχος σε βάρος των συλληφθέντων, οι οποίοι με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Καταγγελίες
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr και financialpolice@hellenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.
Πηγή: iatronet.gr