Εξαιτίας της υπερβολικής και κακής χρήσης των αντιβιοτικών ουσιών και των αντιβιοτικών, πολλοί μικροοργανισμοί έχουν γίνει ανθεκτικοί σε αυτές.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων εκτιμά ότι η μικροβιακή αντοχή ευθύνεται κάθε χρόνο για 25.000 θανάτους και συνεπάγεται κόστος άνω των 1,5 δισ. ευρώ σε δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και απώλεια παραγωγικότητας.
Η κατάσταση αυτή καθίσταται ακόμη πιο σοβαρή από το γεγονός ότι οι αντιμικροβιακές ουσίες αποτελούν σήμερα απαραίτητο εργαλείο της σύγχρονης ιατρικής. Χωρίς αυτές δεν θα μπορούσαν να γίνουν πολλές χειρουργικές επεμβάσεις. Με λίγα λόγια, μιλάμε περίπου για μονόδρομο.
Το σχέδιο δράσης κατά του αυξανόμενου κινδύνου της μικροβιακής αντοχής, που εκπόνησε η Επιτροπή το 2011, περιλαμβάνει 12 δράσεις προς υλοποίηση σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, και καθορίζει 7 τομείς στους οποίους πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν μέτρα:
- ορθή χρήση των αντιμικροβιακών ουσιών τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα
- πρόληψη των μικροβιακών λοιμώξεων και της εξάπλωσής τους
- ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών αντιμικροβιακών ουσιών ή εναλλακτικών μέσων θεραπείας
- συνεργασία με διεθνείς εταίρους για τον περιορισμό των κινδύνων της μικροβιακής αντοχής
- καλύτερη παρακολούθηση και εποπτεία των φαρμάκων που προορίζονται για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση
- προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας
- καλύτερη επικοινωνία, εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση.
Η Κομισιόν χρηματοδοτεί αρκετά σχέδια κατά της μικροβιακής αντοχής στο πλαίσιο του προγράμματός της για την υγεία και παράλληλα παρακολουθεί τους κινδύνους που συνεπάγεται η μικροβιακή αντοχή με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων.
Πηγή: iatronet.gr