Σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους στη διάρκεια της ζωή του έρχεται αντιμέτωπος με το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Στους ηλικιωμένους το ποσοστό αυτό φτάνει τον 1 στους 3, ενώ το 70% των περιπτώσεων αφορά τις γυναίκες. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι 3 στους 10 πάσχοντες στη χώρα μας δεν έχουν ζητήσει τη βοήθεια ειδικού για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού και ενοχλητικού προβλήματος.
Αυτός είναι ο λόγος που το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, καθιέρωσε την 10η Μαΐου ως Ημέρα Ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Δυσκοιλιότητα.
Η δυσκοιλιότητα αποτελεί σύμπτωμα πολλών ασθενειών (υποθυρεοειδισμός, κυστική ίνωση, νευρολογικές διαταραχές, καρκίνος παχέος εντέρου κ.λπ.), ενώ μπορεί να προκληθεί και από την τακτική λήψη κάποιων φαρμάκων (π.χ. αντιόξινα, παυσίπονα, νευροληπτικά). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποτελεί λειτουργική νόσο, χωρίς να υπάρχει υποκείμενη αιτία.
Με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, ένα άτομο πάσχει από δυσκοιλιότητα όταν έχει μειωμένη συχνότητα κενώσεων (λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα) ή όταν τα κόπρανα είναι σκληρά και ξηρά και οδηγούν σε δύσκολη και επώδυνη αφόδευση.
Η δυσκοιλιότητα συνήθως συσχετίζεται με το είδος της διατροφής (χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ζωικές τροφές κ.λπ.), την απουσία σωματικής άσκησης, τη χαμηλή πρόσληψη υγρών και το άγχος. Ωστόσο, ως σύμπτωμα του σύγχρονου τρόπου ζωής, η εμφάνιση της δυσκοιλιότητας μπορεί να σχετίζεται και με απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, όπως ένα ταξίδι ή την έναρξη μιας δίαιτας.
Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
Σύμφωνα με
τους ειδικούς, για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας «κλειδί» είναι η
διατροφή.
Ειδικότερα, συστήνεται:
- η σταδιακή αλλαγή των διατροφικών συνηθειών με
βάση το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής (τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες,
όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια),
- η τήρηση σταθερού
προγράμματος γευμάτων,
- η αργή και καλή μάσηση,
- η κατανάλωση άφθονου
νερού (τουλάχιστον 1,5lt υγρών κάθε μέρα, ιδίως το πρωί),
- η τακτική άσκηση.