Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #200
ληλα, ανέδειξε την ανάγκη για πιο τεκμηριωμένη ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη, τις κατάλληλες δόσεις και τους πιθανούς κινδύνους, βοηθώντας τους καταναλωτές να κάνουν πιο συνειδητές επιλογές και να μην αντιμετωπίζουν τα συμπληρώματα ως υποκατάστατα της ιατρικής θεραπείας. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη σύγχυση στην επιλογή κατάλληλου σκευάσματος, κυρίως λόγω της υπερπληθώρας παρεμ- φερών προϊόντων. Ευτυχώς, σε πολλές περιπτώσεις ο φαρμακοποιός παίζει καθοριστικό ρόλο, προσφέροντας κατευθύνσεις και συμβου- λές. Συνολικά, οι νέες ανάγκες για συμπλήρωση της διατροφής είναι πραγματικές, αλλά η επιτυχημένη προώθηση των προϊόντων συνέβα- λε επίσης στην αύξηση της κατανάλωσης. Σε ποιες θεραπευτικές κατηγορίες στρέφεται η τρέχουσα έρευνα των ΣΔ και γιατί; Τα πεδία έρευνας για νέα συμπληρώματα διατροφής αντικατοπτρίζει τις σύγχρονες ανάγκες για την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Για παράδειγμα, με μια γρήγορη ανασκόπηση της διεθνούς βάσης κλινικών μελετών clinicaltrials.gov μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι οι κύριες κατηγορίες περιλαμβάνουν την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος (ιδιαίτερα μετά την πανδημία), τη διαχείριση φλεγμονωδών καταστάσεων, την καρδιαγ- γειακή προστασία, τη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη και του μεταβολικού συνδρόμου, καθώς και τη γνωστική λειτουργία, με έμ- φαση στη μνήμη. Υπάρχουν καινοτόμα συστατικά που μελετώνται αυτήν την περίοδο; Στην έρευνα για τα συμπληρώματα διατροφής έχουν αναδειχθεί τόσο καινοτόμα συστατικά όσο και τεχνολογίες. Η λιποσωμιακή τεχνολογία χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την αύξηση της σταθερότητας, της απορρόφησης και της βιοδιαθεσιμότητας των βιοδραστικών συστα- τικών. Επίσης, νέες φαρμακοτεχνικές μορφές, όπως οι διαλυόμενες στοματικές ταινίες, επιτρέπουν γρηγορότερη και ευκολότερη χορήγη- ση. Οι μελέτες που αφορούν καινοτόμα συστατικά εστιάζουν κυρίως στα φυτοχημικά και στους συνδυασμούς τους για την ενίσχυση της συνεργικής τους δράσης. Οι μελέτες σε αυτά είναι διαρκώς αυξα- νόμενες, η ενσωμάτωσή τους όμως ως συστατικά συμπληρωμάτων διατροφής παραμένει υπό έρευνα λόγω ρυθμιστικών περιορισμών. Παρατηρείται άνθιση στην παραγωγή ΣΔ από ελληνικές εταιρείες. Έχουν πλεονεκτήματα τα ελληνικά προϊόντα έναντι των εισαγόμενων; Τα ελληνικά προϊόντα συμπληρωμάτων διατροφής είναι εφάμιλλα των εισαγόμενων όσον αφορά τα κριτήρια ποιότητας. Θεωρητικά, οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους στις τοπικές ανάγκες και προτιμήσεις, προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας με τις σχετικές πιστοποιήσεις. Έχει βοηθήσει η βιοποικιλότητα της Ελλάδας στην έρευνα και ανάπτυξη ΣΔ στη χώρα μας; Η Ελλάδα, με την πλούσια βιοποικιλότητά της, παρέχει μοναδικά φυ- τοχημικά συστατικά από αρωματικά φυτά και βότανα, δίνοντας σημα- ντικό πλεονέκτημα στην έρευνα που πραγματοποιείται στα αντίστοιχα πεδία. Ωστόσο, αυτό το πλεονέκτημα δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως σε βιομηχανικό επίπεδο. Παρά τις ερευνητικές επιτυχίες, λίγα προϊόντα συμπληρωμάτων διατροφής που βρίσκονται στο ράφι του φαρμα- κείου βασίζονται στην ελληνική χλωρίδα. Οι βασικοί λόγοι περιλαμ- βάνουν την περιορισμένη διαθεσιμότητα φυτικών πρώτων υλών και εκχυλισμάτων, γεγονός που δυσχεραίνει την εμπορική εκμετάλλευση. Μια τάση των καταναλωτών των τελευταίων χρόνων είναι η προτίμηση προϊόντων που είναι πιο «πράσινα». Τα ΣΔ ανταποκρίνονται σε αυτήν την τάση επαρκώς; Πράγματι, τα τελευταία χρόνια και ιδίως στο εξωτερικό έχει υπάρξει μια έντονη στροφή των καταναλωτών προς πιο «πράσινα» προϊόντα. Οι εταιρείες των συμπληρωμάτων διατροφής, προσπαθώντας να ανταποκριθούν σε αυτήν την τάση, επικεντρώνονται στη χρήση φυ- σικών και βιολογικών πρώτων υλών, μειώνοντας όπου είναι δυνατόν τα χημικά πρόσθετα και χρησιμοποιώντας φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες. Επιπλέον, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για βιώσιμες πρώτες ύλες και πρακτικές παραγωγής. Παρότι ωστόσο γίνονται βή- ματα προόδου, υπάρχει περιθώριο για μια πλήρη ευθυγράμμιση με τις αρχές της βιωσιμότητας σε ολόκληρο τον κλάδο. Διεθνώς ασκούνται πιέσεις από τους καταναλωτές για τον εμπλουτισμό βασικών τροφίμων, π.χ. ψωμί, γάλα, δημητριακά, με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Αυτή η πρακτική έχει τη δυναμική να φέρει αποτέλεσμα για την υγεία; Και τι σημαίνει αυτό για την αγορά των ΣΔ; Ο εμπλουτισμός βασικών προϊόντων τροφίμων κυρίως με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αποτελεί εδώ και χρόνια μια σημαντική κατεύθυν- ση για τη βιομηχανία τροφίμων. Αποτελεί έναν τρόπο βελτίωσης της θρεπτικής τους αξίας και μπορεί να μειώσει τις ελλείψεις σε βασικά μικροθρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς. Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα θα μπορούσαν δυνητικά να επηρεάσουν την αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής, ωστόσο δεν μπορούν να τα υποκαταστήσουν, καθώς στα τρόφιμα είναι δύσκολο να ελεγ- χθεί η ακριβής ποσότητα θρεπτικών συστατικών που καταναλώνεται (που εξαρτάται και από τις διατροφικές συνήθειες κάθε ατόμου) σε αντίθεση με τα συμπληρώματα που παρέχουν συγκεκριμένες δόσεις βιοδραστικών συστατικών. Επιπρόσθετα, ο εμπλουτισμός των τροφί- μων δεν είναι τεχνολογικά μια απλή διαδικασία και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ιδιαίτερα όταν το ζητούμενο είναι να λάβει το τελικό προϊόν διατροφικό ισχυρισμό και ισχυρισμό υγείας. Έτσι τα συ- μπληρώματα θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών. ● Παρά τις ερευνητικές επιτυχίες, λίγα προϊόντα συμπληρωμάτων διατροφής που βρίσκονται στο ράφι του φαρμακείου βασίζονται στην ελληνική χλωρίδα, κυρίως λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας φυτικών πρώτων υλών και εκχυλισμάτων | Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2024 | 33
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=