Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #188
ΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΔΡΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ Οι καλής ποιότητας πρωτεΐνες επίσης είναι απαραίτητες. Αποτε- λούν δομικό συστατικό των δερματικών ιστών και συμμετέχουν στην επιδιόρθωσή τους, ενώ συμβάλλουν στην ομαλή λειτουρ- γία τους και στην παροχή ενέργειας. Καλές επιλογές για νεανικό δέρμα είναι τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί, τόνος), τα πουλερικά, τα όσπρια και το άπαχο κρέας. ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΑ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ Αντιθέτως, υπάρχουν ορισμένα συστατικά της καθημερινής δια- τροφής που δρουν επιβαρυντικά στο δέρμα. Το πρώτο είναι τα πολλά κορεσμένα λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερ- κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμέ- να λιπαρά (π.χ. τηγανητά φαγητά, ζωικής προέλευσης τρόφιμα, επεξεργασμένα κρεατικά, πλήρη γαλακτοκομικά) σχετίζεται με τη φλεγμονή στο δέρμα. Το αλκοόλ επίσης είναι επιβαρυντικό, διότι επιταχύνει τον πολλα- πλασιασμό των κερατινοκυττάρων, αλλάζει τη διαπερατότητα του δέρματος και καταστρέφει τη λειτουργία του ως προστατευτικού φραγμού. Επιπλέον, πλήττει τη σύσταση των λιπιδίων του δέρματος. Τέλος, η ζάχαρη και τα προϊόντα άρτου επηρεάζουν το πάχος της επιδερμίδας και διεγείρουν τη φλεγμονή και την παραγωγή ενός είδους υποπροϊόντων του μεταβολισμού που λέγονται προηγμένα υποπροϊόντα του μεταβολισμού της γλυκόζης (AGEs). Τα υποπρο- ϊόντα αυτά δημιουργούνται όταν η γλυκόζη (σάκχαρο) του αίματος αλληλεπιδρά με τις πρωτεΐνες του δέρματος, στις οποίες συμπερι- λαμβάνεται το κολλαγόνο. Η παραγωγή πολλών AGEs συμβάλλει στην απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, στη δημιουργία ρυτίδων και στη φλεγμονή. Η ιατρική έρευνα έχει καταδείξει με σαφήνεια ότι η διατροφή μπο- ρεί να επηρεάσει τη ρυτίδωση, την ξηρότητα και τη λέπτυνση του δέρματος. Επομένως πρέπει να επιλέγουμε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά συστατικά. Από τις έως τώρα μελέτες διαφαίνεται ότι η καλύτερη διατροφή για το δέρμα είναι η μεσογειακή, που είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, υγι- εινές πρωτεΐνες και καλά λιπαρά. Όλα αυτά ωφελούν το δέρμα, ανεξάρτητα από την ηλικία. ● Καλές επιλογές για νεανικό δέρμα είναι τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί, τόνος), τα πουλερικά, τα όσπρια και το άπαχο κρέας Διαχείριση παθήσεων στο φαρμακείο 58 | Φεβρουάριος - Μάρτιος - Απρίλιος 2022 |
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=