Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #181

76 | Oκτώβριος - Νοέμβριος 2020 | Κοινωνία & Πολιτισμός Η αποδοχή και επιβράβευση από οικογένεια και φίλους που δοκί- μαζαν τις συνταγές μου ήταν το πρώτο έναυσμα. Η τελική απόφαση όμως να την κυκλοφορήσω στην αγορά προέκυψε από την παρό- τρυνση ενός φίλου συναδέλφου να σκεφτώ ένα όνομα για την μπύ- ρα, ώστε όταν τη δίνω για δοκιμή να βάζω και μια ετικέτα με ένα όνομα και τα χαρακτηριστικά της μπύρας. Έτσι ένα χειμωνιάτικο απόγευμα στο φαρμακείο σκέφτηκα την κρητική λέξη «Μεθιά» που σημαίνει μέθη ή σύναξη παρέας με σκοπό το γλέντι και το φαγοπότι! Αμέσως αποφάσισα ότι είναι ένα καλό όνομα για μπύρα. Την επόμενη μέρα έδωσα εντολή στο δικηγόρο μου να το κατοχυρώσει και ταυτόχρονα ξεκίνησα τις διαδικασίες για παραγωγή. Οι μπύρες μας είναι δύο. Είναι αφιλτράριστες, απαστερίωτες και η καθεμία συμβολίζεται στην ετικέτα της με ένα καραβάκι που συνδέει δύο τόπους της Ελλάδας, κάθε μπύρα κι ένα ταξίδι. Το πρώτο ταξίδι (Χανιά-Χαλκιδική) είναι μια κεχριμπαρένια ale με αρώματα εσπεριδο- ειδών και βοτάνων και γευση ψημένου ψωμιού και μπισκότου, ενώ το δεύτερο ταξίδι (Χαλκιδική-Κύθηρα) είναι μια ξανθιά ale με αρώ- ματα πεύκου, μελιού και γεύση δημητριακών. Επέλεξα να ξεκινήσω με το μοντέλο της συμβολαιακής ζυθοποίη- σης, όπου οι συνταγές μου παράγονται για λογαριασμό μου στην Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης. Επίσης δημιούργησα ένα exclusive store για γευσιγνωσία και προώθηση της μπύρας στο Πο- λύχρονο Χαλκιδικής. Η ενθουσιώδης αποδοχή και η υποστήριξη από τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές στη Χαλκιδική, όπως και η έμπρακτη στήρι- ξη από τη σύζυγό μου που αναπληρώνει την απουσία μου από το φαρμακείο όποτε χρειάζεται, μου έδωσαν τη δύναμη να πιστέψω πε- ρισσότερο στο εγχείρημά μου και να το υποστηρίξω ασκώντας ταυ- τόχρονα την ιδιότητά μου ως φαρμακοποιός. Έτσι μέσα σε μερικούς μήνες η Μεθιά διατίθεται σε πολυάριθμα καταστήματα λιανικής αλλά κυρίως σε καφέ και εστιατόρια σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Χανιά και Ρέθυμνο. Ενώ αρχικά είχα ενδοιασμούς ως προς το πώς θα υποδεχθούν τη νέα μου ιδιότητα οι άνθρωποι που με γνωρίζουν τόσα χρόνια ως φαρμακοποιό, μπορώ να πω ότι συνάντησα μονάχα θετική έκπληξη και αποδοχή από τον κοινωνικό μου περίγυρο. Πολλοί πιστεύουν ότι η ιδιότητά μου ως φαρμακοποιός βοηθάει στη δημιουργία μιας καλής μπύρας. Αυτό εν μέρει ισχύει καθώς τις αρχές της ορθής εργαστηριακής πρακτικής τις εφαρμόζω και στη ζυθοποί- ηση. Επίσης ο επαγγελματισμός που έχω ως φαρμακοποιός και η προσήλωσή μου στις λεπτομέρειες με βοήθησε στο στήσιμο της νέας μου επιχείρησης. Αντιστρόφως, και αυτό ήταν το μεγαλύτερο όφελος για εμένα ως άνθρωπος, η μπύρα ως ένα λαϊκό ποτό της παρέας με επανασύστησε στον περίγυρό μου μέσα από ένα πιο χαλαρό και «προσιτό» ρόλο και με έφερε σε επαφή με πολλούς και ενδιαφέρο- ντες επιχειρηματίες και καταναλωτές μπύρας. Τα επόμενα σχέδιά μου περιλαμβάνουν την περαιτέρω εκπαίδευσή μου, τη συμμετοχή μου σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ μπύρας, την παραγωγή τουλάχιστον δύο ακόμα ετικετών, καθώς και τη δημιουρ- γία ενός επισκέψιμου μικρού ζυθοποιείου. Κλείνοντας, με αφορμή τόσο την παλιά όσο και τη νέα μου ιδιότητα δεν θα μπορούσα να ευχηθώ τίποτα διαφορετικό στους συναδέλ- φους-αναγνώστες από ένα «Στην υγειά σας!» ●

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=