Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #175

56 | Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2019 | Καλλυντική Φροντίδα Η ΣΗΜΑΣΊΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΉΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΏΝ Παράλληλα με την τοπική θεραπεία, ο φαρμακοποιός μπορεί να συστήσει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια ισορροπημέ- νη διατροφή με επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών, κόκκινο κρέας, δημητριακά ολικής άλεσης και ασπράδι αβγού. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, τότε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν αμινοξέα όπως κυστεΐνη και αργινί- νη, βιταμίνη Β6, ψευδάργυρο και συνένζυμο Q10 μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στη διέγερση της ανάπτυξης των μαλλιών. ΤΑ ΠΟΛΎΤΙΜΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΆ ΓΙΑ ΥΓΙΉ ΜΑΛΛΙΆ: Ο ΡΌΛΟΣ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΏΝ • Πρωτεΐνες: Απαραίτητες για την καλή υγεία των μαλλιών είναι οι πρωτεΐνες, καθώς δομούν τις ίνες των μαλλιών. Τα εξειδικευμένα θειούχα αμινοξέα, L-μεθειονίνη και η L-κυστε- ΐνη, αποτελούν τη βάση της σημαντικότερης πρωτεΐνης των μαλλιών, της κερατίνης. Όσοι δεν καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως ηλικιωμένοι, χορτοφάγοι ή όσοι ακολουθούν εξαντλητικές δίαιτες, ενδέχεται να έχουν εύθραυ- στα, αφυδατωμένα μαλλιά και αυξημένη απώλεια τριχών. • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Απαραίτητες για το μετα- βολισμό των συστατικών των τροφών. Ξεχωρίζει η βιοτίνη, μειωμένη πρόσληψη της οποίας οδηγεί σε μαλλιά που ξερι- ζώνονται εύκολα. Τα σιτηρά ολικής άλεσης, όπως το κεχρί, και τα προϊόντα τους αποτελούν πλούσιες πηγές αυτών των βιταμινών. • Αντιοξειδωτικές βιταμίνες: Οι βιταμίνες C και Ε προστατεύ- ουν τα μαλλιά από τις ακραίες συνθήκες του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα τους χαρίζουν ελαστικότητα. Θα τις βρει κα- νείς στα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά. • Ψευδάργυρος, σελήνιο & χαλκός: Η τριάδα αυτών των συ- στατικών εξασφαλίζουν λαμπερό χρώμα σε ταλαιπωρημένα μαλλιά. Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και οι ξηροί καρποί είναι τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, σελήνιο και χαλκό. • Πυρίτιο: Το πυρίτιο συμμετέχει, μαζί με τις πρωτεΐνες, στο σχηματισμό και στην ελαστικότητα της τρίχας, περιορίζοντας την εμφάνιση της ψαλίδας. • Σίδηρος: Απαραίτητος για τη μεταφορά όλων των θρεπτικών συστατικών στους θύλακες των τριχών. Μειωμένη κατανάλω- ση των καλών πηγών του (κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρι) ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια μαλλιών. Εξίσου σημαντικά είναι: το «θειούχο» MSM, η βιταμίνη Α, και τα καλά πολυακόρεστα ωμέγα λιπαρά. Ολοκληρώνοντας αξίζει να τονιστεί πως ο ρόλος των συμπλη- ρωμάτων διατροφής μπορεί να είναι ζωτικός για την υγεία των μαλλιών, καθώς ο σύγχρονος ρυθμός της ζωής και η ποιότητα του φαγητού καθιστούν σχεδόν απαγορευτική την καθημερινή πρόσληψη όλων των μικροθρεπτικών συστατικών που ανα- φέρθηκαν. Ευτυχώς τυχόν ελλείψεις είναι αναστρέψιμες, όταν γίνει συστηματική κάλυψη των διατροφικών κενών. Ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής στην εποχική τριχόπτωση είναι ακριβώς αυτός, να μειώσουν δηλαδή τις επιπτώσεις του τελικού σταδίου απώλειας των μαλλιών, εφοδιάζοντας παράλληλα το θύλακα για τη δημιουργία νέων, δυνατών και λαμπερών μαλ- λιών. ● Ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής στην εποχική τριχόπτωση είναι να μειώσουν τις επιπτώσεις του τελικού σταδίου απώλειας των μαλλιών, εφοδιάζοντας παράλληλα το θύλακα για τη δημιουργία νέων, δυνατών και λαμπερών μαλλιών

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=