Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #175
12 | Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2019 | Για αποστολή δελτίων τύπου : Βάσω Καλυβιώτη – vasikal@hotmail.com Για διαφήμιση: Bαρβάρα Τασάκου – b.tassakou@boussias.com , τηλ. 210 6617 777 (εσωτ 385) Για συνδρομές: Διονυσία Βολίκα – dvolika@boussias.com , τηλ. 210 6617 777 (εσωτ 266) info FORUM: Η ΣΥΜΒΟΥΛΉ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΎ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΟΥΤΈΝΗ Η γλουτένη είναι ένα πρωτεϊνικό συστατικό που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι, η βρώμη, το καμούτ και προϊόντα που παράγονται από αυτά. Μία διατροφή απαλλαγμένη από γλουτένη είναι απαραίτητη σε ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη, η οποία είναι μία φλεγμονώδης κατάσταση του λεπτού εντέρου λόγω μόνιμης δυσανεξίας στη γλουτένη. Διευκρινίστε στους πελάτες-ασθενείς σας ότι η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές ιδιαιτερότητες των ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη, θέτει ειδικές απαιτήσεις για τα τρόφιμα που προορίζονται για την ειδική αυτή κατηγορία πληθυσμού, ώστε να μπορούν να τα καταναλώνουν με ασφάλεια. Αυτό επιτυγχάνεται υποβάλλοντας σε ειδική επεξεργασία τα τρόφιμα που αποτελούνται ή περιέχουν ένα ή περισσότερα συστατικά με γλουτένη, αντικαθιστώντας τα με άλλα που δεν περιέχουν γλουτένη. Τα τρόφιμα αυτά πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν την ένδειξη «χωρίς γλουτένη» ή «πολύ χαμηλή ποσότητα γλουτένης», εφόσον η περιεκτικότητα σε γλουτένη στο τελικό προϊόν δεν υπερβαίνει τα 20mg/Kg ή τα 100mg/Kg προϊόντος αντίστοιχα. Συστήστε στους ασθενείς με κοιλιοκάκη: •Τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ είναι (ενδεικτι- κά): σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη (λόγω επιμόλυνσης με γλουτένη κατά το στάδιο της συγκομιδής, μεταφοράς, αποθήκευσης ή / και της μεταποίη- σης), άλευρα και προϊόντα από άλευρα (ψωμί, ζυμαρικά, φρυγανιές, παξι- μάδια, δημητριακά πρωινού, μούσλι, κέικ, μπισκότα, κουλουράκια), Καμούτ, αλεύρι από μονόκοκκο σιτάρι, σιμιγδάλι, αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι (Ζέα / Emmer), κουσκούς, αλεύρι Ντίνκελ (Dinkel / Spelt), πλιγούρι, αλεύρι ολικής άλεσης τύπου Graham, βύνη (μπύρα), αλεύρι τύπου Φαρίνα. •Τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτένη είναι: ρύζι, ταπιόκα, πατάτα, αμάρανθος, καλαμπόκι (αραβόσιτος), teff (είδος σιταριού), χαρούπι, σπόροι λιναριού, σόργος, σόγια, φαγόπυρο, κινόα, κεχρί, κάστανο, σουσάμι, ρεβίθι. •Να διαβάζουν προσεχτικά τη λίστα συστατικών στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων, καθώς ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει γλουτένη ή ακόμη και ίχνη αυτής. •Όσον αφορά στα μη συσκευασμένα τρόφιμα που διατίθενται απευθείας στον τελικό καταναλωτή, να απαιτούν η πληροφορία για την παρουσία γλουτένης να είναι άμεσα διαθέσιμη και προσβάσιμη στο χώρο πώλησης. •Να μην αποφεύγουν τις αμυλούχες τροφές, οι οποίες αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής και έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. •Να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή και να επικεντρώνονται στα τρόφιμα που μπορούν να καταναλώσουν και όχι σε αυτά που δεν μπορούν. Στην ανακοίνωσή του, ο ΠΦΣ αναφέρει: «Με τον τρόπο αυτό ΠΦΣ-ΙΔΕΕΑΦ αποκτούν κυρίαρχο εκπαιδευτικό και θεσμικό ρόλο και αναδεικνύεται το φαρμακείο ως χώρος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και οραματιζόμαστε τον φαρμακοποιό ως λειτουργό της Υγείας σε ένα νέο σύγχρονο φαρμακείο. Διεκδίκηση, καινοτομία, εκσυγχρονισμός, επιμόρφωση και προοπτική, αποτελούν τις λέξεις κλειδιά για τη νέα εποχή. Κυρίαρχό μας μέλημα, είναι να σταθούμε δίπλα στον φαρμακοποιό και κοντά στην καθημερινότητά του. Έχουμε στόχο να σβήσουμε τις πληγές των μνημονιακών χρόνων. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί». ΕΚΔΌΘΗΚΕ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΎΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΊΑ Αναβαθμίζεται ο ρόλος του ΠΦΣ και του ΙΔΕΕΑΦ Η υπουργική απόφαση (ΥΑ) που ρυθμίζει τον τρόπο της πιστοποίησης των φαρμακοποιών για τη διενέργεια εμβολιασμών και αντιτετανικού ορού στα φαρμακεία εκδόθηκε σήμερα, μετά από επίμονες προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Ο ΠΦΣ αναφέρει ότι είχε συνεχή διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και παρά τα εμπόδια και τις έντονες αντιδράσεις, η υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Σύμφωνα λοιπόν με την ΥΑ Γ5α/ Γ.Π. οικ. 49734 (ΦΕΚ Β΄2811/4.7.2019), η οποία αναβαθμίζει το ρόλο του ΠΦΣ στον επιστημονικό τομέα, ενώ ενισχύει και εκσυγχρονίζει την εκπαιδευτική και επιστημονική δράση του ΙΔΕΕΑΦ ορίζονται τα εξής: 1. Ως Αρχή Πιστοποίησης ορίζεται η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία διαμορφώνει από κοινού με τον ΠΦΣ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τον τρόπο εξέτασης των φαρμακοποιών. Με τη διαδικασία αυτή αναδεικνύεται ο επιστημονικός ρόλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. 2. Εφαρμόζεται ο πλέον σύγχρονος τρόπος εξ αποστάσεως μάθησης (e-learning) των φαρμακοποιών μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του (ΙΔΕΕΑΦ) του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Το ΙΔΕΕΑΦ, το οποίο πλέον εκσυγχρονίζεται, καινοτομεί και ενισχύει τον εκπαιδευτικό του ρόλο, θα αναρτά το εκπαιδευτικό υλικό και θα ενσωματώνει στη διαδικτυακή πλατφόρμα του το ερωτηματολόγιο της εξέτασης. 3. Η Πιστοποίηση δίνεται μετά την επιτυχή συμπλήρωση ερωτηματολογίου από την ηλεκτρονική πύλη του ΙΔΕΕΑΦ και χορηγείται από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέσω της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεγονότα / Ειδήσεις / Εξελίξεις Σε συνεργασία με το
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=