Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #172
Παρά ταύτα, οι ενδείξεις που συνδέουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου σε ανθρώπους και ζώα με πληθώρα νοσημάτων, από τις αυτοάνοσες καταστάσεις έως τους καρκίνους και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, είναι συγκλονιστικές. Ακόμη και στην περίπτωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της ανταπόκρισης σε χορηγούμενα φάρμακα, τα αποτελέσματα υπήρξαν εντυπωσιακά. Ενώ πριν υποθέταμε ότι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις οφείλονται σε άλλους ασθενείς ή σε πλημμελή μέτρα καθαριότητας, τελικά φάνηκε πως πολλές νοσοκομειακές λοιμώξεις οφείλονται σε αλλαγές στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. Η βιοδιαθεσιμότητα και η αποτελεσματικότητα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου ή του διαβήτη επηρεάζονται επίσης από τη μικροβιακή χλωρίδα. Σε αυτές τις έρευνες βασίστηκε η βιομηχανία των προβιοτικών που αναπτύχθηκε ραγδαία κατά τα τελευταία χρόνια σε Αμερική και Ευρώπη. Πρέπει ωστόσο να τονίσουμε ότι οι αναλογίες και οι ακριβείς αλληλεπιδράσεις των συστατικών που απαρ τίζουν την καλώς λειτουργούσα μικροβιακή χλωρίδα είναι άγνωστες. Επίσης, σε έρευνες που μελετήθηκε η επίδραση των κυκλοφορούντων φαρμακευτικών σκευασμάτων με συμπυκνωμένα ζωτικά βακτήρια και ζύμες ή αντίστοιχων εμπλουτισμένων τροφίμων στη νόσο και την υγεία, τα αποτελέσματα υπήρξαν αντικρουόμενα και οπωσδήποτε καθόλου εντυπωσιακά. Έτσι λοιπόν είναι άλλο να λέμε ότι η μικροβιακή χλωρίδα είναι ζωτική για την ικανότητά μας να αντέχουμε σε τοξίνες, παθογόνα μικρόβια και φθορές από το χρόνο και άλλο να ισχυριζόμαστε ότι μπορούμε να την τροποποιήσουμε και να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα μέσω των υπαρχόντων φαρμάκων και προβιοτικών που δημιουργεί η βιομηχανία. Εκτός από την ευεργετική επίδραση που άσκησαν τα σκευάσματα αυτά σε περιπτώσεις κολίτιδας, άσκησαν αρνητικές επιδράσεις στη φυσιολογική χλωρίδα ασθενών μετά από αντιβιοτική θεραπεία και σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Παρά το γεγονός ότι πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες που να αξιολογούν σε βάθος χρόνου την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των σκευασμάτων αυτών, υπάρχουν φόβοι ότι η ευρεία κατανάλωσή τους κινδυνεύει να αυξήσει την αντοχή των παθογόνων μικροοργανισμών σε αντιβιοτικά λόγω μεταφοράς σε αυτούς κινητών γονιδίων. Η πρόκληση λοιμώξεων σε εξασθενημένους οργανισμούς ή η εμφάνιση δυσμενών παρενεργειών λόγω κακών πρακτικών κατά την τυποποίησή τους δεν μπορούν να αποκλειστούν. Η απουσία αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που διέπει την τυποποίηση των προβιοτικών και η απουσία ελέγχων πριν από τη διάθεσή τους στον καταναλωτή (απουσία προληπτικής δράσης των ελεγκτικών μηχανισμών) περιπλέκουν την κατάσταση. Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ασφαλή λήψη των προβιοτικών ● Δεν συνιστάται η μακροχρόνια λήψη (πάνω από μήνα), παρά μόνο μετά από σωστή παθολογική εξέταση και σύσταση από γιατρό που διαθέτει σφαιρική γνώση και εμπειρία. ● Δεν πρέπει να υπερβαίνεται η αναγραφόμενη δοσολογία. ● Πρέπει να επιλέγονται συμπληρώματα που διατίθενται από σοβαρές εταιρείες τυποποίησης. ● Να προτιμώνται τα σκευάσματα 100% φυσικά, χωρίς πρόσθετα ή συντηρητικά τροφίμων. Βιβλιογραφική ενημέρωση για τις έρευνες που έχουν γίνει για τα προβιοτικά μπορείτε να αντλήσετε από to https:// www.nlm.nih.gov και από το https://www.medscape.com / Η Αναστασία Μοσχοβάκη είναι ειδικός παθολόγος, anastasiamoschovaki1@gmail.com, iatreioamoschovaki.gr, τηλ.: 2106252770 & 2102122198 62 ΥΓΙΩΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ / SPECIAL REPORT: ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=