Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #172

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζύμες που παραδοσιακά συμβιώνουν με τον άνθρωπο, όντας συστατικά της εντερικής του χλωρίδας. Η ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, σύμφωνα με επιδημιολογικές παρατηρήσεις που χρονολογούνται από τις αρχές του 20ού αιώνα και με έρευνες που έχουν γίνει κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία, έχει ζωτική σημασία για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης, την αντίσταση σε χρόνια νοσήματα και το σωστό μεταβολισμό χορηγούμενων φαρμάκων. Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες για τα προβιοτικά Επί αιώνες οι άνθρωποι προσλάμβαναν μικρές ποσότητες ωφέλιμων ζωντανών βακτηριδίων, τρώγοντας γιαούρτι, κεφίρ και τυρί. Για πρώτη φορά το 1907, αναπτύχθηκε από το βραβευμένο με Νόμπελ Ουκρανοεβραίο καθηγητή του Ινστιτούτου Pasteur, Élie Metchnikoff, η θεωρία ότι η διαδικασία της γήρανσης οφείλεται στη δραστηριότητα των σηπτικών μικροβίων που παράγουν τοξικές ουσίες στο έντερο, διαδικασία την οποία ανταγωνίζεται η ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα. Σύμφωνα με τον Metchnikoff, αυτές οι ενώσεις ήταν υπεύθυνες για αυτό που αποκαλείται εντερική αυτοτοξικότητα, η οποία συντελεί σημαντικά στην εμφάνιση των φυσικών αλλαγών που συνδέονται με το γήρας. Κατά τον καθηγητή, « η τροποποίηση του μικροβιακού φορτίου του εντέρου και η αντικατάσταση των επιβλαβών μικροβίων με χρήσιμα μικρόβια θα μπορούσε να αναστρέψει το γήρας». Ο Metchnikoff είχε παρατηρήσει ότι ορισμένοι αγροτικοί πληθυσμοί στην Ευρώπη, για παράδειγμα στη Βουλγαρία και τις ρωσικές στέπες που ζούσαν σε μεγάλο βαθμό από προϊόντα γάλακτος που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. γιαούρτι, κεφίρ), διακρίνονταν για τη μακροζωία τους. Ο Metchnikoff πιστεύει ότι η κατανάλωση γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση αποικίζει το έντερο με ωφέλιμα προβιοτικά, διαδικασία που μειώνει το εντερικό pH και ελαττώνει τη δραστηριότητα των τοξικών μικροβίων. Έκτοτε έρευνες επιχείρησαν να ρίξουν φως στους τρόπους, με τους οποίους το μικροβιακό φορτίο του εντέρου αλληλεπιδρά με το ανθρώπινο σώμα, και στις ουσίες που μπορούν να ασκήσουν τροποποιητικό ρόλο. Οι έρευνες αυτές κυρίως σχεδιάστηκαν κατά την τελευταία πενταετία και τα δεδομένα δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά. 60 της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη ΥΓΙΩΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ / SPECIAL REPORT: ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=