Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #171

62 ΥΓΙΩΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ / ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ανοσοτροποποιητές Τα βοτανικά στοιχεία σε αυτήν την κατηγορία χαρακτηρίζονται και ως παραδοσιακά τονωτικά, καθώς εμφανίζουν μια πιο αργή αλλά παρατεταμένη δράση, συγκρινόμενα με τα ανοσοενισχυτικά. Μπορούν να λαμβάνονται για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και να προσφέρουν ένα περισσότερο προσαρμοσιογόνο-εξισορροπητικό αποτέλεσμα, καθώς βοηθούν τον οργανισμό να προσαρμόζεται στο σωματικό, συναισθηματικό και πνευματικό στρες. Το βότανο Astragalus (Astragalus membranaceus) έχει μελετηθεί για αυτές τις ιδιότητες και οι έρευνες έχουν δείξει ότι ρυθμίζει τα επίπεδα μακροφάγων (αμυντικά κύτταρα του οργανισμού), ενώ παράλληλα ενισχύει και τα επίπεδα ενέργειας. Κατά τον ίδιο τρόπο δρουν και ορισμένα μανιτάρια, με κυριότερο το Maitake (Grifola Frondosa), είδος μανιταριού που οφείλει τις ανοσοτροποποιητικές του ιδιότητες σε φυτοστοιχεία που περιέχει, γνωστά ως βήτα-γλυκάνες, ενώ αποδίδει και ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων για την ευεξία του οργανισμού. Προστατευτικά βότανα Από την παραδοσιακή τους χρήση και τα αποτελέσματα μελετών έχει διαπιστωθεί ότι τα φυτικά συστατικά αυτής της κατηγορίας διαθέτουν φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Η πρόπολη έχει δείξει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, χάρη στα φλαβονοειδή chrysin, galangin & pinocembrin, που περιέχει και χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές, όπως καταπινώμενα δισκία, παστίλιες, ρινικά σπρέι. Τέλος, για το παραδοσιακό σκόρδο, που σε πολλούς είναι γνωστό και για την υγεία της καρδιάς, μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι μπορεί να βοηθήσει τόσο στη μείωση εμφάνισης κρυολογήματος όσο και στη γρηγορότερη μείωση των συμπτωμάτων. ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ (Probiotics) Τα φιλικά βακτήρια τα οποία κατοικοεδρεύουν παντού στο ανθρώπινο σώμα και έγιναν γνωστά για τη ρύθμιση της εντερικής χλωρίδας (Intestinal flora), φαίνεται πως μπορούν να συμβάλλουν στην τόνωση της άμυνας του οργανισμού, είτε ως ζώντες μικροοργανισμοί αντιμαχόμενοι τα παθογόνα βακτήρια, είτε μέσω αύξησης της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή ή τα συμπληρώματα. Έτσι μπορούν να αποτελέσουν ισχυρούς συμμάχους στη θωράκιση της άμυνας του οργανισμού. Με τις ανωτέρω αναφορές και αναλύσεις των φυσικών συστατικών που κυκλοφορούν ως συμπληρώματα διατροφής, παρατηρούμε ότι υπάρχει πληθώρα επιλογών για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω συστατικά μπορεί να αποτελούν μονοσκευάσματα (generics) ή συστατικά συνθέσεων (formulas) για πιο συνεργιστικά αποτελέσματα. Παράλληλα με τις επιλογές των διατροφικών συμπληρωμάτων, είναι σημαντικό να διευκολύνεται η δράση τους με πρακτικές της καθημερινότητας για τη διατήρηση του δυνατού ανοσοποιητικού: • διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά • τακτικό πλύσιμο των χεριών • αποφυγή πολυσύχναστων και κλειστών χώρων • εξασφάλιση τουλάχιστον 7-8 ώρες βραδινού ύπνου • αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ. O Γιάννης Παπαγεωργίου είναι φαρμακοποιός και από το 2013 έχει αναλάβει την Τεχνική Διεύθυνση της Pharma Center, ως επιστημονικός συνεργάτης της Health Aid, epistimoniko@pharmacenter.gr Βιβλιογραφία  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659258/  Linus Pauling, Vitamin C and the Common Cold, p. 38, 84  Yejin Kim, Hyemin Kim, Seyeon Bae, et al (2013) Immune Netw. 2013 Apr; 13(2): 70–74  Singh M1, Das RR (2013) Zinc for the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jun 18;(6)  V Vetvicka, J Vetvickova (2014) Immune-enhancing effects of Maitake.  www.alive.com/health/astragalus-the-immune-warrior/  Propolis: Isr Med Assoc J 2002 Nov;4(11 Suppl):923-7.  Propolis: Int Immunopharmacol. 2004 Jul;4(7):975-82.  Echinacea: Daily Mail 10/10/2012  Melchart D, Linde K, Fischer P (2000) Echinacea for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2000;(2):CD000530.  Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ 2017; 356 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.i6583 (Published 15 February 2017): https://www.bmj.com/content/356/bmj.i658  NHS: The new guidelines on vitamin D – what you need to know, Thursday July 21 2016: https://www.nhs.uk/news/food-and-diet/the-new-guidelines-on- vitamin-d-what-you-need-to-know/  Nantz MP1, Rowe CA, Muller CE, Creasy RA, Stanilka JM, Percival SS. (2016). Supplementation with aged garlic extract improves both NK and γδ-T cell function and reduces the severity of cold and flu symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled nutrition intervention. Clin Nutr. 2012 Jun;31(3):337-44. doi: 10.1016/j.clnu.2011.11.019. Epub 2012 Jan 24.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=