Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #169

● Μήπως το «μέγεθος της μερίδας» είναι μεγάλο και υπερβαίνει τις ημερήσιες ανάγκες σε ενέργεια; ● Πόσο συχνά τρώει κανείς εκτός σπιτιού, γεύματα πλούσια σε θερμίδες και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά; ● Καταφέρνει κανείς να καταναλώσει 4 με 6 γεύματα ημερησίως; ● Καταναλώνει ο ενδιαφερόμενος ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ωφέλιμα λιπαρά); ● Το αίσθημα της συνεχούς πείνας μήπως οφείλεται στην ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, λαχανικών και φρούτων; ● Μήπως ο ενδιαφερόμενος το «παρακάνει» με την κατανάλωση αλκοόλ; ● Πόσο συχνά συμμετέχει κανείς σε κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα, ακόμη και περπάτημα; ● Μήπως η διάθεση (στρες, στενοχώρια, χαρά) επηρεά- ζουν τη θερμιδική κατανάλωση; Μόλις ο ενδιαφερόμενος αναγνωρίσει ποια είναι η πραγ- ματική αιτία που οδηγεί στο πλεονάζον βάρος, τότε θα έχει κάνει και το σημαντικότερο βήμα για τη σταδιακή και μακροπρόθεσμη διαχείρισή του. Ο ρόλος των διατροφικών συστατικών H κατανάλωση διατροφικών συστατικών που συμβάλλουν στην προσπάθεια απώλειας βάρους αποτελεί δημοφιλή πρακτική τα τελευταία χρόνια. Η λήψη τους, σε συγκεντρώσεις ικανές να επηρεάσουν τα μεταβολικά μονοπάτια, επιτυγχάνεται μέσω συμπληρωμάτων δια- τροφής. Κάθε φυσικό συστατικό έχει διαφορετική δράση στο σώμα. Βάση του προτεινόμενου μηχανισμού δράσης θα μπορούσε κανείς να ταξινομήσει τα φυσικά συστατικά σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Ενίσχυση του μεταβολισμού Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα εκείνα τα συμπληρώματα διατροφής που «αυξάνουν τις καύσεις». Μην ξεχνάτε πως εάν η ενέργεια, που «καίει» το σώμα, υπερβαίνει εκείνη που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής, τότε επιτυγχάνεται η πολυπόθητη απώλεια βάρους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι γνωστές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Παρότι είναι γνωστός ο ρόλος τους στα μεταβολικά μονοπάτια, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία τα οποία να τεκμηριώνουν τη συμβολή τους στον έλεγχο του βάρους. Η καφεΐνη, αποτελεί μία ακόμη ενισχυτική του μεταβολισμού φυσική ουσία. Η θεωρία λέει πως ενισχύει την παραγωγή θερμότητας μετά από ένα γεύμα (θερμογένεση), άρα και την καύση ενέργειας στο σώμα. Προσοχή χρειάζεται από άτομα, στα οποία η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση και εκνευρισμό. Άλλα συστατικά με παρόμοια δράση είναι το πράσινο τσάι, η καψαϊκίνη από τις πιπεριές και εκχυλίσματα φρούτων, όπως η νεραντζιά (Citrus aurantium L.). Διαχείριση της όρεξης Πρόκειται για τη διαχείριση μιας πολύ μεγάλης διατροφικής ανάγκης. Γνωστά συστατικά που προ- τείνονται για αυτήν τη δράση είναι οι β-γλυκάνες. 69  Καψαϊκίνη Καφεΐνη

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=